Stariji osnovci u velikom broju rado posećuju časove planinarenja, kuvanja, atletike, saobraćaja, novinarstva, kaligrafije, a sve to u okviru slobodnih nastavnih aktivnosti koje su pojedine škole samostalno osmislile!

S obzirom za to da najveće intersovanje vlada upravo za planinarenje Planinarski savez Srbije dostavio je Ministarstvu prosvete obrazloženu inicijativu da se program Planinarstvo - boravak u prirodi, koji je ovaj savez pripremio, uvrsti u slobodne nastavne aktivnosti.

skola-shutterstock-1408074269.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Iso Planić predsednik Planinarskog saveza Srbije rekao je za Kurir da se već tri sezone planinarstvo kao slobodna nastavna aktivnost sprovodi u višim rezredima osnovnih škola i to u Leskovcu, Lazarevcu, Krupnju, Čačku, Subotici i još nekim gradovima.

- Iskustvo nam pokazuje da ovo ima smisla, u međuvremeu smo napisali i jedan udžbenik. Pokrenuli smo inicijativu da se nastavi plan i program Planinarstvo formalizuje da ga Ministarstvo prosvete objavi i u Službenom glasniku i da se na taj način podstaknu i druge škole da realizuju ove aktivnosti - naveo je Planić i dodao:

isoplanic.jpg
Printscreen RTS 
Iso Planićfoto: Printscreen RTS

- Deca su zainteresovana, aktivnosti se sprovode u školi ili u neposrednoj blizini. To su veštine i znanja iz objasti orijentacije u prostoru, organziacije boravka u prirodi, tehnike kretanja, boravak i kretanje u prirodi, upotreba planinarske opreme..

Ukoliko ova ideja zaživi, učenici će samim tim u svim školama imati mogućnost da jednom nedeljno pohađaju i planinarenje.

- Ministarstvo prosvete i nadležni Zavod sprovode neophodnu proceduru i razmatraju pitanja značajna za realizaciju ove inicijative, kako bi ova slobodna nastavna aktivnost bila spremna za primenu u školama - naveli su iz resornog ministarstva za Kurir.

profimedia0162316227.jpg
all / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: all / Alamy / Alamy / Profimedia

Podsećaju da su slobodne nastavne aktivnosti (SNA), deo plana nastave i učenja koji škola planira Školskim programom i Godišnjim planom rada.

- Učenici u svakom razredu, od petog do osmog, biraju jedan od tri programa SNA koji škola nudi, što znači da svaki učenik tokom drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja pohađa četiri različita programa slobodnih nastavnih aktivnosti. Odabrani programi SNA su za učenika obavezni, sa fondom od jednog časa nedeljno, a uspeh se izražava opisnom ocenom i ne utiče na opšti uspeh - objasnili su u ministarstvu.

Programe slobodnih nastavnih aktivnosti pripremaju i same škole, odnosno nastavnici, uvažavajući kontekst u kome rade, interesovanja i potrebe učenika, ali i sopstvene afinitete, znanja, veštine i sposobnosti.

- Škola je u obavezi da učenicima ponudi najmanje tri programa slobodnih nastavnih aktivnosti. Učenik bira jedan koji će pohađati u toj školskoj godini i on postaje obavezan za pohađanje - ističu u Ministarstvu prosvete.

Novi programi

Vrednosti i vrline kao životni kompas

U resornom ministarstvu prosvete naveli su i da je lista SNA za učenike od petog do osmog razreda počev od 2023/24. proširena novim programima Vrednosti i vrline kao životni kompas I (za 5. i 6. razred) i II (za 7. i 8. razred):

- Cilj ove slobodne nastavne aktivnosti je osnaživanje ličnog razvoja učenika i podsticanje razvoja vrednosti i vrlina kao glavnih oslonaca i vodiča u životu za dobrobit pojedinca i društva, kao i razvoj socijalnih veština značajnih za prosperitet, fizičko i mentalno zdravlje i život u atmosferi uzajamnog uvažavanja i brige jednih za druge.

Kako su naveli, u V i VI razredu učenici se u najvećem broju opredeljuju za sledećih pet slobodnih nastavnih aktivnosti - čuvari prirode, crtanje, slikanje i vajanje, vežbanjem do zdravlja, medijska pismenost, životne veštine. Dok se učenici VII i VIII razreda najviše opredeljuju za domaćinstvo, umetnost, životnu sredinu, preduzetništvo, filozofiju s decom.

- Neke od slobodnih nastavnih aktivnosti koje su samostalno osmislile škole, a za koje je iskazana veća zainteresovanost učenika, su: Planinarstvo-boravak u prirodi, atletika, kaligrafija, kuvanje, veštine komunikacije, strip i karikatura, novinarstvo, modelarstvo, saobraćaj, zdrav, aktivan, srećan, kultura jezičkog izražavanja - navode u resornom ministarstvu.

Činjenice

  • Slobodne nastavne aktivnosti doprinose ostvarivanju opštih ishoda obrazovanja i vaspitanja
  • Doprinose boljem upoznavanju učenika i njihovoj saradnji, jer se ostvaruju u grupama sastavljenim od učenika iz različitih odeljenja
  • Podrška su profesionalnom razvoju učenika koji na kraju osnovne škole donose odluku o nastavku školovanja
  • Podstiču aktivnost učenika, povezivanje njihovog školskog i vanškolskog iskustva, učenje putem rešavanja problema, saradnju i timski rad
  • cilj škole je da se učenicima ponude što različitije aktivnosti kako bi mogli da zadovolje i razvijaju svoja interesovanja
  • SNA može da predaje više nastavnika različitih predmeta, po modulima, što je prilika za interdisciplinarnost i međuprednetnu korelaciju

Bonus video:

kurir televizija TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu?