DOKTOR MILOVAN BOJIĆ OTKRIO ODAKLE JE STIGLO SRCE ZA MLADOG PACIJENTA! Donor je bio '85. godište, evo kako je operisani mladić!
Foto: Kurir, Dragana Udovičić

Istorijski dan za Dedinje

DOKTOR MILOVAN BOJIĆ OTKRIO ODAKLE JE STIGLO SRCE ZA MLADOG PACIJENTA! Donor je bio '85. godište, evo kako je operisani mladić!

Društvo -

Istorijski dan bio je juče u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" - nakon gotovo 30 godina ponovo je urađena transplantacija srca! Pacijent (34) je dobro, stabilan i komunikativan, potvrdio je za Kurir prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje".

- Posle gotovo 30 godina ponovo je urađena transplantacija na "Dedinju". Srce je stiglo iz Novog Sada, donor je pacijent, koji je bio 1985. godište, a primalac je 1990. godište. Naš tim je funkcionisao besprekorno, bez iznenađenja, bili smo apsolutno pripremljeni za tako nešto, a i donorska bolnica u Novom Sadu bila je na svom nivou. Iskoristili smo i posebnu spravu, tzv. transmediks mašinu, u kojoj smo čuvali ekplantirano srce, koje je tu bilo apsolutno zaštićeno sve dok se nije obavila njegova ugradnja u primaoca. Ova mašina je korišćena na prostoru bivše Jugoslavije i u čitavom ovom našem delu Evrope. Operacija je juče trajala nekoliko sati, a pacijent je već ekstubiran, skinut s mašine, svestan i komunikativan, stabilan - kaže za Kurir prof. Bojić, koji nam šalje fotografiju mladog pacijenta koji je dobio novo srce i novi život, pa dodaje:

Transplantacija Srca
foto: Kurir

- Sve je besprekorno funckionisalo, ekipa na čelu sa prof. dr Sašom Borovićem, prof. Petrom Vukovićem, prof. dr Drganom Unić, dr Draganom Košević, a tu su i brojni perfuzeri, sestre, tehničari, uključujući naše vozače i tehničko osoblje i svima njima se ponosim. Posebno zahvaljujem ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, koji se lično založio da program transplantacije, konačno, krene punim tempom i snagom jer ne smemo zaboraviti da mnoštvo pacijenata čeka na presađivanje organa, a srca čak više od 50 njih. Ovo je samo jedna u nizu transplantacija u prethodno vreme i to uliva nadu da smo otvorili novu stranicu u ovoj važnoj bici za život pacijenata kojima je presađivanje organa jedini lek.

Prof. dr Milovan Bojić
Prof. dr Milovan Bojićfoto: Printscreen/Video Plus

Inače, prof. Bojić je bio na čelu "Dedinja", kada je ovde urađena prva transplantacija srca.

- Prve transplantacije srca bile su pre 30 godina, kada sam takođe vodio "Dedinje". To je bio podvig nad podvizima. I zanimljivo, i tada, kao i sada srce je stiglo iz Novog Sada - navodi prof. Bojić.

Podsetimo, u Srbiji je juče obavljeno još šest transplantacija zahvaljujući pristanku jedne porodice čiji je član preminuo u UKC Vojvodine. Transplantirani su srce, jetra, bubrezi i rožnjače.

Bonus video:

01:19

DOK SE NE PROMENI SVEST BROJ DONORA SRCA SE NEĆE POVEĆATI Kardiohirurg o broju i perspektivi transplatacija : Nadam se u jedno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track