Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu ostaju na ažuriranom spisku koji broji 56 ugroženih dobara u celom svetu, odlučio je međuvladin komitet Uneska za zaštitu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa.

Tzv. prištinske vlasti tražile su da se verska dobra skinu sa liste ugroženih, jer tvrde da su se, citiramo, bezbednosne okolnosti promenile.

U očima UNESK-a to nije tako, a gost "Pulsa Srbije" koji je analizirao ovu odluku bio je Miloš Garić, urednik portala Kosovo online i politički analitičar.

Kurir televizija "SPOMENICI SU UGROŽENI NA KOSOVU, OVA ODLUKA JE POZITIVNA STVAR" Gurić analizira kako sve izgleda u očima UNESK-a

- Apsolutno očekivana odluka, a to je jedna pozitivna stvar što su ljudi iz komiteta UNESK-a pokazali odgovornost i svest o tome šta se događa na KiM. Znamo koliko su i spomenici, ali i Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi svih ovih godina, zbog te vrlo agresivne, antisrpske politike. Vrlo je važno što je status o sprskim spomenicima produžen, nema mnogo spomenika na svetu, koji su pod takvom opasnošću. Njih 50 ima takav status, a četiri se nalazi na Kosovu i Metohiji. To je definicija stanja da je tamošnja vlast izuzetno neodgovorna, da je klima politička nestabilna i da je spomenicima važnosti potrebna pažnja u vezi sa onim što se tamo dešava. Znamo da su albanski ekstremisti hteli da ruše Visoke Dečane, da je pod sličnim okolnostima izbegnuta nesreća i u vezi sa Pećkom Patrijaršiji.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "AMERIKANCI OBEĆALI OVK-u NEZAVISNO KOSOVO!" Stručnjaci tvrde: Albanci ne žele pregovore sa Srbijom dok SAD ne ispuni obećanje