Mikica Petronijević, predsednik udruženja dece sa autizmom "Svici u mraku", kreće na hodočašće 2. avgusta iz Aranđelovca do Kajmakčalana. Cilj njegovog hodočašca je da obezbedi neophodna materijalna sredstva za rad udruženja.

Kako je sve počelo?

Udruženje "Svici u mraku" osnovao je Mikica Petronijević iz potrebe da svom sinu koji ima autizam 25 godina obezbedi sigurniju budućnost. Za vreme pandemije korona virusa, radi odluke da se prvo mogu šetati ulicom kućni ljubimci, pa tek onda osobe sa autizmom. Mikicu je kao roditelja ova odluka dotakla i odlučio je da na svojoj dedovini, koju deli sa svojim bratom uredi i da tu provodi vreme sa svojim sinom. Kasnije se javila ideja da osnuje udruženje i obezbedi smeštajni kapacitet i teren za igru.

PRETHODNA HODOČAŠĆA

Osnivač udruženja, Mikica Petronijević, išao je do manastira Ostrog i Hilandara, s ciljem prikupljanja sredstava za kamp u selu Venčane kod Aranđelovca.

LETNJI INKLUZIVNI KAMP "PREDAH RODITELJSTVU"

Od leta 2021. godine realizuje se letnji inkluzivni kamp za decu sa autizmom. Prve godine, deca iz cele Srbije su dolazila na jednodnevne izlete.

Kuća Mikicinog dede se rekonstruisala i obezbeđeno je pet smeštajnih kapaciteta i domaćinstvo, kako bi deca višednevno provodila vreme u kampu. "Predah roditeljstvu" je mesto, gde roditelji svoju decu mogu da ostave tri dana ili duže da provode vreme sa svojim vršnjacima uz adekvatnu medicinsku negu. Kamp traje od sredine juna do oktobra.

DECA NA INKLUZIVNOM KAMPU IMAJU ORGANIZOVANE RADIONICE SA STRUČNJACIMA, GDE UNAPREĐUJU SVOJE MOTORNE SPOSOBNOSTI.

Uplate je moguće vršiti iz Srbije i Severne Makedonije:

Upalata na dinarski račun: 265-3300310011575-11

Upalata iz Sverene Makedonije na ime - Davor Arsić:200002470790491

Za uplatu iz inostranstva: IBAN:RS35 2651 0000 0087 6488 63 SWIFT CODE: RZBSRSBG