Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je apel građanima da izbegavaju putovanja u Liban zbog pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji. Oni koji se već nalaze tamo, savetuju se da napuste zemlju ukoliko su u mogućnosti.

Gost emisije jutarnji program, Milan Vukosavljević, ministar savetnik i koordinator Sektora za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova, dao je detaljna uputstva i savete kako postupati u ovakvim situacijama.

Na pitanje kako građani Srbije treba da se ponašaju ukoliko se zateknu u Libanu, Vukosavljević je naglasio važnost javljanja ambasadi.

- Naši građani treba da se jave ambasadi, gde će dobiti savete kako da napuste zemlju. Ako nemamo ambasadu, imamo počasnog konzula koji može pružiti pomoć - izjavio je Vukosavljević. Posebno je istakao da građani treba da izbegavaju skupove i prate uputstva nadležnih lokalnih organa.

sequence-01.02-18-22-08.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Kada su u pitanju evakuacije, Vukosavljević je objasnio da se one organizuju na osnovu trenutne situacije.

- Ako postoje redovni letovi, pomažemo građanima da se smeste na te letove. U slučaju obustave letova, tražimo alternativne rute preko susednih zemalja -rekao je on. Takođe, napomenuo je da građani treba da prate instrukcije ambasade i lokalnih vlasti.

sequence-01.02-16-03-06.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

U kontekstu nedavnih slučajeva nestanka ljudi u inostranstvu, Vukosavljević je istakao da se u takvim situacijama članovi porodice prvo obraćaju Ministarstvu spoljnih poslova.

- Pokrećemo potragu u zemlji gde se incident desio preko naše ambasade ili konzulata. Uvek se trudimo da pružimo maksimalnu podršku i pomoć - rekao je on.

Kurir televizija GRAĐANI SRBIJE U LIBANU, ŠTA SAD? Nakon hitnog apela MSP da se napusti zemlja, Vukosavljević dao VAŽNE SAVETE

Govoreći o problemima sa gubitkom ili krađom dokumenata, Vukosavljević je naglasio važnost pravilnog rukovanja pasošem.

- Apelujemo da se pasoš ne nosi sa sobom na plažu ili u noćne izlaske. U slučaju gubitka, prvo se treba obratiti lokalnoj policiji kako bi se dobio zapisnik o izgubljenom dokumentu - objasnio je. Nakon toga, građani se javljaju najbližem diplomatskom konzularnom predstavništvu kako bi dobili putni list i vratili se u Srbiju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "GRČKA NAJJEFTINIJA, ALI NEMA SMEŠTAJA ZA MALE PARE" Seničić: Sezona bolja nego prošle godine, a OVO JE OMILJENA DESTINACIJA