ĐORĐU JE TEK 25 LETA, A ŠTA JE SVE PROŠAO: Nemam debelo crevo, sada sam dobio jetru... Za ovo sam se spremao 10 godina (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

poziv porodici donora

ĐORĐU JE TEK 25 LETA, A ŠTA JE SVE PROŠAO: Nemam debelo crevo, sada sam dobio jetru... Za ovo sam se spremao 10 godina (FOTO)

Društvo -

Đorđu Iliću tek je 25 leta, a kakve je sve muke imao. I o svemu sa osmehom priča! I ko čigra je. s vara intenzivne nege u novom zdanju kliničkog centra Srbije to se vidi. Čovek nikad ne bi rekao da samo što mu je presađena jetra. Uze sestri iz ruku kese, koje mu je poslala porodica iz Paraćina, sve sam namesti...

- Zbog ulceroznog kolitisa mi je izvađeno debelo crevo i pre tri godine ugrađena stoma - podiže Đorđe majicu i gledamo silne rezove, zavoje...

Još 10 godina pre stome, kad je imao svega 15 leta, saznao je da boluje od autoimunog hepatitisa. Odmah su mu lekari rekli da će verovatno morati na transplantaciju jetre, a na listu čekanja dospeva 2019.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

- Živeo sam potpuno normalno, vodio privatni biznis s bratom, mada sam se u poslednje vreme mnogo umarao. Da se uzbuđujem, paničim, nigde ne bi vodilo. A i optimista sam. Tog dana bio sam u dvorištu kuće, zvoni oko pet po podne, majka se javlja. Odmah idemo za Beograd. I kad su me uvodili u salu - nikakav strah, ništa. Pa za ovo sam se spremao 10 godina - sa osmehom kaže, pa dodaje:

- Sve najlepše mogu da kažem za porodicu koja mi je donirala jetru. Znam da je sve anonimno i poštujem privatnost, ali ako budu želeli da se upoznamo, tu sam, uvek. Idem dalje, nastavljam život, lagano, nema žurbe...

Kad smo ušli kod ovog momka bio mu je, kako nam reče, anesteziolog prim. dr Nataša Petrović, načelnica anestezije u Urgentnom centru UKC Srbije i članica tima za transplantaciju jetre, 13. dan od presađivanja jetre.

Dr Nataša Petrović
Dr Nataša Petrovićfoto: Zorana Jevtić

- Kompleksan pacijent zbog teške udružene bolesti jetre i debelog creva. Ali je odlično, kao što i vidite - kaže dr Petrović i dodaje:

- Za nepunih mesec dana tri potpisane saglasnosti, što dugo nismo imali, pandemija je sve poremetila. To je dalo dozu optimizma. Sad i pacijenti vide nadu da njihov problem može biti rešen. Država, Ministarstvo zdravlja omogućilo je sve što je potrebno za program transplantacije. Ne postoji nešto da nam nedostaje, ni u kadru, ni u lekovima, opremi. Od 2013, kad smo počeli, imali smo više od 60 uspešnih transplantacija jetre. Svi ti pacijenti, osim troje koji su u međuvremenu preminuli zbog nekih drugih problema, malignih bolesti, dobro su.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track