Baka Nevenka Hiš gazi 90. godinu. Nije pomogla ni operacija katarakte. Ne vidi baka Nevenka, a sama živi u Vršcu. Težak je život imala, oba sina izgubila. Ali bar ima četvoro unučadi i praunuče. Sada samo jednu želju ima, a ona staje u oko.

Kako Klinika očnu banku ima, a rožnjače mogu stajati i do tri nedelje, baka Nevenka je danas na programu za transplantaciju. Baš na velikog sveca, što joj puno znači.

0605-zorana-jevtic-10.jpg
Zorana Jevtić 
Nevenka Hišfoto: Zorana Jevtić

- Ako bog da, sutra je Sveti Ilija, pa da progledam. I prvo unuke da vidim. Samo to čekam - kaže nam baka koju zatičemo u Klinici za očne bolesti UKC Srbije.

Baka je jedna od šestoto pacijenata koji su dobili organ ili u ovom slučaju tkivo nakon što je jedna porodica rekla "da", kad je neko najbliži, mlad doživeo moždanu smrt. Donirani su srce, jetra, bubrezi i rožnjače.

- Oko 600 ljudi čeka na transplantaciju rožnjače, uglavnom su stariji, između 50. i 80, pa i 90. godine života - kaže nam oftalmolog prof. dr Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti UKCS i navodi:

0605-zorana-jevtic-8.jpg
Zorana Jevtić 
Prof. dr Milenko Stojkovićfoto: Zorana Jevtić

- Transplantacije su bile retkost zbog jedinstveno loših zakonskih rešenja s početka dvehiljaditih koja su, srećom, poslednjih godina promenjena i najzad su prošle godine omogućila da se najzad, uz saglasnost sve rodbine u prvoj liniji srodstva, uzimaju se za trasnplantaciju rožnjače i sa već preminulih osoba na kojima se izvodi obdukcija (kadaverična transplantacija), što kod dva pomenuta pacijenta nije slučaj jer je izvor ove dve rožnjače tzv. multiorganska eksplantacija kod donora u moždanoj smrti. U poslednjih nepunih godinu dana uradilo se više nego u jednoj i po prethodnoj deceniji. Imamo neočekivano izvanredan odziv naroda na poziv za donacije.