DAN RODA AVIJACIJE VOJSKE SRBIJE: Svečanosti u Zemunu, Batajnici i Lađevcima - upriličen defile, prisustvovali vojni zvaničnici
Foto: Ministarstvo odbrane

DAN RODA AVIJACIJE VOJSKE SRBIJE: Svečanosti u Zemunu, Batajnici i Lađevcima - upriličen defile, prisustvovali vojni zvaničnici

Društvo -

Dan roda avijacije - 2. avgust svečano je juče obeležen u komandi i vazduhoplovnim jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, u spomen na dan kada je 1893. godine doneto naređenje da se u divizijama srpske vojske formiraju vazduhoplovna odeljenja.

Svečanosti tim povodom održane su u Domu vazduhoplovstva u Zemunu i na vojnim aerodromima "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici i „Morava“ u Lađevcima. U okviru obeležavanja praznika, upriličen je defile jedinica i prikaz vazduhoplovne tehnike, položeni su venci kraj spomen-obeležja u čast poginulim pripadnicima ratnog vazduhoplovstva, a uručeni su i zlatni letački znakovi pilota, zvanja instruktora letenja i druga priznanja za izgradnju i jačanje sposobnosti Vojske Srbije.

1 / 10 Foto: Ministarstvo odbrane

Vojnim svečanostima u Domu vazduhoplovstva i na vojnom aerodromu u Batajnici prisustvovao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković. Svečanostima na aerodromima prisustvovali su i predstavnici jedinica Vojske Srbije, raniji komandanti, porodice poginulih vojnika i starešina, predstavnici organa lokalne samouprave i verskih zajednica i brojni gosti i prijatelji jedinica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track