KRVAVI PUT BEZ POVRATKA! Jeziva ispovest Rajke Kesić o Oluji i 13 dana straha: Bežali smo traktorom, nismo znali da li je brat živ
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

KRVAVI PUT BEZ POVRATKA! Jeziva ispovest Rajke Kesić o Oluji i 13 dana straha: Bežali smo traktorom, nismo znali da li je brat živ

Društvo -

Da život može da se promeni u nekoliko sati, da sreću i bezbrižan život, zameni strah i neizvesnost, svedoči Rajka Kesić, rodom iz Gračca. 4. avgusta 1995. godine, tada 32-godišnja devojka, imala je svega dva sata da se spakuje i sa porodicom zauvek napusti ognjište i domovinu.

- To je bilo tako malo vremena, jer svi smo očekivali da se to neće desiti. Priželjkivali. Međutim kad smo videli da kreću kolone, tamo iz ovih delova gde su ustaše, gde je hrvatska vojska prodrla, morali smo da se pakujemo - započela je Rajka Kesić, izbeglica iz Hrvatske.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Na traktoru je putovalo 13 članova porodice, 13 dana do Bogatića. U Zemun stižu 14. dana. Sve vreme u bojazni za život njenog brata, o kome danima nije bilo vesti. Strah, da li je živ ili mrtav.

- Kad sam nazvala ujnu u Zemunu, tada mi se brat javio. Nakon 13. dana - rekla je.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

I nije bilo važnije vesti od toga da su svi živi. A onda je počela borba za goli opstanak, bez krova nad glavom, bez posla, ušteđevine. Nakon 28. godina selidbe od stana do stana, Rajka od države dobija nekretninu.

- Kad vi uđete u ovaj stan, otvorite, sve je drugačije. Onda ste svoji na svome. Ali trebalo je mnogo vremena i truda - istakla je.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kaže i da su komšije zadovoljne novim stanovima. Sada konačno mogu da se skuće i sa ponosom okače, fotografije, ikone i ličke kape, najvrednije uspomene na zavičaj. I tu nije kraj. I druge porodice imaće šansu za novi život u novom domu, u toku je 30 javnih poziva u lokalnim samoupravama širom zemlje za rešavanje stambenog pitanja za ugrožene izbegličke porodice.

- Prema analizi koju je radio Komesarijat za izbeglice i migracije tokom 2022. i 2023. godine, ukupan broj nezbrinutih porodica je bio 8.996. Posle evo godinu dana, skoro 1.000 porodica je dobilo svoje trajno stambeno rešenje - Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Srbije.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

U toku je priprema plana daljeg zbrinjavanja, što znači nastavak raspisivanja javnih poziva.

- Mi smo 20. juna kada ej bio Svetski dan izbeglica dodelili preko 400 miliona dinara lokalnim samoupravama, kako bi mogli da nastave sa raspisivanjem javnih poziva. Ta sredstva su bila namenjena kako za izbegličke porodice, tako i za interno raseljena lica sa KiM. Svakako ćemo do kraja godine nastaviti sa objavljivanjem novih javnih poziva - rekla je Stanisavljević.

03:02

KRVAVI PUT BEZ POVRATKA! Jeziva ispovest Kesić o Oluji i 13 dana straha: Bežali smo traktorom, nismo znali da li je brat živ

A da nije sve tako crno i da su Srbi na putu od Krajine do Beograda nailazili na podršku muslimana, svedoči jedan nesvakidašnji poklon. Malu belu šolju Rajka je dobila od muslimanke, i iako joj iz njenog doma nije ostalo ništa, tu je mala uspomena koju koristi svaki dan i koja krasi njen novi dom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima. Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:16

OLUJA JE NAJVEĆI RATNI ZLOČIN U EVROPI POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA! Linta: Pomirenje je NEMOGUĆE zbog dvostrukih standarda EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track