Prekrivena šumom, prelepim planinskim predelima, poznata po alpskim jezerima, banjskom lekovitom turizmu, pećinama, arhitekturi, Slovenija je jedna od onih država koje imaju sve što je čini kompletnom u turističkim ponudama, međutim, čini se da je među turistima u zaborav pao njen izlaz na Jadransko more duž kog se prostiru Kopar, Izola, Portorož, Piran, Strunjan, Lucija...

Biseri slovenačkog primorja na oko 650 kilometara od Beograda

Slovenačka obala se prostire na samo 47 kilometara uz Jadransko more, a njena letovališta su smeštena u Istri, poluostrvu koje je podeljeno na hrvatski, italijanski i slovenački deo.

Glavni grad Slovenije, Ljubljana, je od Beograda udaljen oko 540 kilometara, a njeno najudaljenije letovalište od Ljubljane, Piran, je udaljen 121 kilometar.

Pojedina mesta na moru ove države se nalaze i u ponudama naših turističkih agencija, najčešće s naznakom da su biseri slovenačkog primorja, a za polupansion se traži po danu od 34 evra u hotelu sa tri zvezdice, dok je smeštaj sa uslugom polupansiona u najluksuznijim hotelima od oko 60 i više evra.

profimedia0513907976.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Kopar - luka s bogatom istorijom

U onlajn vodičima i po utiscima turista koji su letovali u Kopru, ovaj lučki grad vredi posetiti zbog njegove istorije, jer je postojao i u vreme antičke Grčke i Rimskog carstva. Menjao je ime kroz istoriju, a za vreme Vizantijskog carstva se zvao Iustinopolis. Pripao je Italiji posle Prvog svetskog rata, a 1954. godine pripojen je Jugoslaviji, odnosno Sloveniji.

Krasi ga toplina i ušuškanost primorskih gradova, i u njemu treba obavezno posetiti stari grad i trg na kom se nalazi Pretorijska palata, Lođa sa najstarijom kafanom u gradu, zatim Zvonik, Katedralu Uspenju, a tu su i druge prelepe palata.

Gradska plaža ima šljunak i po malo velikog kamenja, betonske ploče, obezbeđuju je spasioci i nalazi se blizu marine. Ima parkiralište, tuševe i sve drugo što je potrebno za lep odmor. Na 15 kilometra od Kopra se nalazi akva park u sklopu hotela.

U Kopru je trenutno sunčano uz povremenu oblačnost, temperatura vazduha je oko 30 stepeni. Temperatura mora je 27 stepeni Celzijusa.

Portorož – peščana plaža i dobar provod

Portorož važi za grad ljubitelja noćnog života i kupanja. Zovu ga i luka ruža, od italijanskog Portorose. U njemu se nalazi Crkva Svete Marije od Rozarija iz 1251. godine, ali njegova velika prednost su dobra plaža, parkovi, hoteli i vile. Smatra se centrom turizma Slovenije.

shutterstock-1196149222.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ima aerodrom i poznat je čistom vazduhu i lečenju slanom vodom i blatom. Iako je savremena marina, ima sve drugo što ga čini atraktivnim za letovanje.

Plaža, koja važi za najpoznatiju u Sloveniji, je kombinacija peska i betona. Ima više diskoteka, noćnih klubova, pabova, kafića i restorana.

Temperatura u Jadranskom moru kod Portoroža je trenutno viša od 27 stepeni, a temperatura vazduha je iznad 30 stepeni, oko 32 stepena s tendencijom rasta narednih dana.

U hotelu sa pet zvezdica smeštaj za jednu osobu sa uslugom polupasiona je77 evra na dan, dok je ista usluga u hotelu sa četiri zvezdice 66 evra. Polupansion u hotelu sa tri zvezdice je 60 evra.

U luksuznim kućama i vilama opremljenim novom tehnikom noćenje u sezoni je od 60 do 100 evra, ali većina vlasnika cenu oglašava na upit i najverovatnije da mnogi daju i mogućnost dogovora za cenu.

Piran – najlepši grad slovenačkog primorja

Mali grad na Jadranskom moru u Piranskom zalivu koji važi za najlepši grad slovenačkog primorja. Njegove ulice podsećaju na ulice u italijanskim primorskim gradovima.

242174388-435096744668658-5855805833556572284-n.jpg
Kurir/Andrej Mlakar 
foto: Kurir/Andrej Mlakar

U Piranu vredi posetiti i obići :

  • Tartinijev trg
  • Venecijansku palatu i zvonik crkve sv. Jurija
  • uske ulice Pirana
  • Trg 1. maja koji je do 13.veka bio glavni gradski trg
  • prošetajte duž obale Pirana do svetionika i uživajte u svakom kutku grada

Važi za muzej na otvorenom, a kako su Piran i Portorož gotovo spojeni, udaljeni su samo oko 3.5 kilometara, preporučuje se šetnja obalom od jednog do drugog grada. Od marine do svetionika ima puno kafića i restorana.

Jedna od lepših plaža, udaljena 1.5 kilometar od Pirana se nalazi u zalivu Fiesa i do nje vodi uređena staza.

Temperatura mora je 27,8 stepeni, a vazduha iznad 30 stepeni, oko 32 do 35 stepeni, koliko se očekuje narednih dana.

Izola – romantična atmosfera ribarskog gradića

Izola je poznati ribarski i vinski grad. Najznačanija zdanja u ovom slovenačkom gradu su :

  • Gradska opština iz 14. veka
  • Crkva i vredne slike u njoj (iz 15-17. veka)
  • Palata Besengi iz 18. veka
  • Manziolijeva kuća iz 15. veka

Grad je poznat po i gurmanskim specijalitetima u konobama i gradskim kafanama od kojih većina ima lep pogled na Tršćanski zaliv. Ima uređeno šetalište i lepo staro gradsko jezgro.

profimedia0303255889.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Okružena je brdovitim krajolikom, maslinjacima i zaseocima.

More je kristalno čisto, a na Izola plaži je spoj šljunka i peska. Turisti poručuju da je pogodna za porodice sa decom, mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, postoje sadržaji za zabavu i rekreaciju.

Turističke agencije u ponudi imaju hotelski smeštaj u Izoli sa tri zvezdice, usluga je polupansion od 34 evra. U hotelu sa četiri zvezdice cena za istu uslugu je od 49 evra. Iznajmljivanje stanova i apartmana, u zavisnosti od opremljenosti, je od oko 11.000 dinara za dve osobi na dan do oko 23.000 sa doručkom i više.

Temperatura mora u ovom primorskom gradiću je trenutno 27 stepeni, dok maksimalna temperatura vazduha dostiže sada 32 stepeni, ali će narednih dana biti toplije, do 35 stepeni.

Kurir.rs/ Blic/ A. K.

Bonus video:

Kurir TV ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE