Potencijalni obrt u slučaju Danke Ilić. Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru ostala su još dva meseca da prikupi dokaze i kreira otpužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića za ubistvo dvogodišnje devojčice.

Veštačenja DNK i GPS uređaja automobila dostavljena su tužilaštvu, ali došla je i jedna informacija iz inostranstva koja može da promeni tok istrage.

Više o ovoj temi donosi novinarka Kurira Tamara Stanković koja je razgovarala sa Nenadom Vukovićem, advokatom.

Pre svega kada je reč o suđenju Danke Ilić i o tome da je dobijena poruka da je ona možda u Nemačkoj. Koliko to može sada uticati na dalje tog suđenja i istrage? Dobro jutro.

sequence-10.01-30-37-10.still010.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ovde imamo više aspekata. Prvo, u modernim pravnim sistemima, u savremenim zakonodavstvima, tužilaštvo nije vezano nekakvim esencijalnim dokazom, krunskim dokazom, ekskluzivnim koji bi rešavao sam po sebi istragu. Pa tako nije imalo tela, da tako kažem, nastradale, ubijene, niti priznanje. Ništa. To samo po sebi, da tako kažem, ne rešava istragu, već sud sudi na osnovu slobodnog sudijskog uverenja i na osnovu slobodne ocene dokaza, kako svakog pojedinačno, tako i svih u celini - rekao je Vuković i dodao:

- Sa druge strane, odbrana ima pravo da se tokom postupka brani onako kako nalazi za shodno, da govori istinu, da ne govori istinu, da navodi istragu na pogrešan trag, da razne informacije pušta onoliko koliko znamo i što možemo čujemo, da tako kažem, iz otvorenih izvora. Ovde se možda radi upravo o tome. Imali smo priznanje, imali smo ustvari priznanje i odbranu ćutanjem dva glavna osumnjičen od kojih je jedan povukao priznanje, a drugi je rešio da progovori i praktično rekao da to nije učinio.

kurir televizija DA LI ĆE INFORMACIJA DA JE MALA DANKA U NEMAČKOJ PROMENITI TOK ISTRAGE?! Advokat o potencijalnom obrtu na suđenju

- Znači, bliži se trenutak kada treba da se donese rešenje o zatvaranju istrage i da se podigne optužnica. To je vezano i sa ukidanjem pritvora. Znači, istraga dosta dugo traje, a s obzirom da nisam u predmetu, ono što mogu da kažem, to je da je na tužilaštvu i organima da se potrude da prikupe što veći broj validnih dokaza dok je na odbrani da učini sve što može da odbrani, da tako kažem, svoje klijente. Ponavljam, odbrana ima pravo da u tom kontekstu koristi sve što smatra treba da koristi.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Nemanja Nikolić Kuća i put na kojem je nestala Danka Ilić