ŠOK OBJAVA SRBIJA KOJI LETUJE U GRČKOJ: Ronio na Skijatosu, pa osetio BOL na veoma NEZGODNOM MESTU "Žena me zeza, NEMOJTE I VI"
Foto: Shutterstock

ŠOK OBJAVA SRBIJA KOJI LETUJE U GRČKOJ: Ronio na Skijatosu, pa osetio BOL na veoma NEZGODNOM MESTU "Žena me zeza, NEMOJTE I VI"

Društvo -

Muškarac iz Srbije našao se u neprijatnoj situaciji kada ga je tokom letovanja na Skijatosu opekla meduza i to na veoma nezgodnom mestu. Kako je rekao njemu je tokom ronjenja "najveći neprijatelj" Srba na letovanju opekla donji deo leđa.

Usled bizarne povrede na moru on je zamolio korisnike jedne grupe na Fejsbuku da mu pomognu ako je neko imao slična iskustva, budući da ni sam nikada nije čuo da je nekoga opekla meduza na debelom mesu.

Gde je meduza opekla Srbina?

Kako je ispričao, kao nudista je ronio na jednoj od plaža na Skijatosu, kada je osetio jak bol. U trenutku kada je video gde je došlo do povrede, nije znao da li da se smeje ili da plače.

more, meduza, meduze
foto: Shutterstock

"Ljudi, treba mi pomoć. Supruga i ja smo nudisti, trenutno smo na Skijatosu i imamo veliki problem. Naime, ne znam da li se nekome nekada desilo, ali eto... Kupamo se juče na maloj banani, ja otišao malo dalje, u desno, jer volim da ronim i odjednom, kad sam izranjao, samo sam osetio jak bol. Meduza mi je opekla debelo meso. Da li je iko imao slično iskustvo?

Ne mogu da sednem ko čovek, uzeli smo sve potrebno za prvu pomoć. Međutim, zanima me da li se još neko susretao sa ovim problemom i kada mu je prošla rana?

Žena me dovoljno zeza, ne morate i vi. Mada, ima materijala, priznajem.", napisao je on na grupi "Grčka uživo".

Iako je zamolio korisnike da ga ne zezaju, neki nisu mogli da odole, te su se šale na račun nesrećnog Srbina samo ređale.

"Kakvi girosi i ležaljke ovo post meseca ako ne i godine ", "To je neka muška meduza duginih boja", "Šta zna meduza, šta je napred a šta guza..." glasili su neki od njih.

Bilo je i onih koji u šalama Srba nisu videli ništa zanimljivo, te su mladića usmeravali da se hitno javi doktoru.

Michael Mosley, Majkl Mosli, Simi, Grčka, ostrvo Simi
foto: Shutterstock

"Ja ne razumem što se ljudi čude i ismevaju. Čovek je nudista, pa šta. Zato je i napisao, da je bio u šortsu za kupanje, verovatno ne bi došlo do takvog susreta. Da li ste nekada čuli za nudiste. A vi gospodine, pravac kod lekara. On će vam sigurno pomoći. Kao što vidite, ovde pomoći nema. Čudan neki svet.", napisala je jedna od članica.

Na kraju, oglasili su se i oni kojima nije bilo jasno zbog čega se Srbin oglašavao unutar grupe.

"Kakve veze ima nudizam sa meduzom. Eksponiranje je nije izazvalo i čemu info da ste nudista? Avaj", kratko je prokomentarisala ona.

Opekotina od meduze se pere isključivo slanom vodom

Govoreći za portal ERT, Emanuela Voutsina, morski biolog istakla je da je kontakt sa meduzom opasan jer luči kiselinu koja može izazvati opekotine. Ubod meduze izaziva jak bol, svrab i kožni osip, sličan opekotinama, zbog otrova koji ispušta nakon kontakta sa žrtvom.

Kako je objasnila biološkinja iz Grčke, pipci se moraju odmah ukloniti sa našeg tela, nečim tvrdim (npr. kartonom) bez dodirivanja golim rukama, a zatim se to područje oprati morskom, a ne slatkom vodom.

meduza, meduze, more, opekotine
foto: Shutterstock

Treba napomenuti da meduze ne plivaju u vodi, već se drže za kamenje i kupač može doći u kontakt kada uđe u more u područjima koja imaju stene.

Šta uraditi ako nas ujede meduza?

Mesto ujeda je potrebno oprati slanom vodom ili toplom (između 43 do 45 stepeni) i ukloniti pipke od meduze ukoliko su ostale u koži.

Mesto ujeda možete namazati protivupalnom kremom, topikalnim kortikosteroidom ili popiti tabletu antihistaminika.

Šta ne raditi kada nas opeče meduza

Nije poželjno trljati ujedeno mesto, niti se češati, jer će se u suprotnom situacija pogoršati. Takođe, bolno mesto nikako ne ispirati slatkovodnom vodom. Ne izlažite ujed Suncu. Jedna od najvećih urbanih legendi jeste primena ljudskog urina kao prva pomoć, što nikako nije dobro, već može samo da dovede do daljih iritacija.

Pored navedenog, nije preporučljivo ni stavljanje vrelog peska i kamena na ranu.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track