.

Danas su se predstavnici Udruženja roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije “Alarm” sastali sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom kako bi otvorili dijalog o načinima unapređenja zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa, kao i da razmotrimo mogućnosti za implementaciju efikasnijih preventivnih mera koje bi dugoročno doprinele njihovom boljem zdravlju i kvalitetu života, saop[tio je Alarm.

Predstavili su udruženje, upoznali ministra sa problemima i dogovorili sledeće

1. : Izrada nacionalne strategije Republike Srbije za borbu protiv dijabetesa kroz formiranje radne grupe i učešće predstavnika Udruženja “Alarm” sa ciljem stavljanja akcenta na prevenciju lečenjem bolesti dijabetes najsavremenijim lekovima i medicinskim pomagalima u sprečavanju nastanka njenih komplikacija.

img20240806wa00011.jpg
Alarm 
foto: Alarm

2.Rešavanje gorućih pitanja:

- Donošenje protokola o postupanju u vrtićima sa decom obolelom od dijabetesa.

- Dovođenje FreeStyle Libre i Dexcom senzora na srpsko tržište i dostupnost putem fonda.

- Pravo na izbor insulinskih pumpi i dovođenje Medtronic 780G i Insulet Omnipod 5 pumpi na tržište.

- Izmena Pravilnika o medicinsko-tehničkim pomagalima na način da pravilnik propisuje i da deca nakon 18 godine ostvaruju pravo na insulinsku pumpu.

- Regulacija ostvarivanja prava na tuđu negu i pomoć do završetka redovnog školovanja, tj. do navršene 25 godine.

- Dovođenje na tržište BAQSIMI nazalnog spreja (ili GVOKE HYPOPEN).

Ovaj sastanak predstavlja značajan korak ka poboljšanju zdravstvene zaštite i kvaliteta života dece i omladine obolele od dijabetesa u Srbiji. Udruženje “Alarm” će nastaviti da se zalaže za prava i dobrobit obolelih, kroz dalju saradnju sa nadležnim institucijama i zajednicom. Izražavamo zahvalnost ministru Lončaru na izdvojenom vremenu, kao i na spremnosti da sasluša naše predloge i probleme. Njegova podrška u ostvarivanju zajedničkih ciljeva predstavlja važan korak ka unapređenju uslova života za sve obolele od dijabetesa u našoj zemlji. - saop[tio je Alarm.