Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ponovili su iz Kfora.

Kako je Kfor naveo u saopštenju "jutros je direktor (tzv.) Kosovske policije obavestio komandanta Kfora general-majora Ozkana Ulutaša, o predstojećem tehničkom pregledu na glavnom mostu preko reke Ibaru Mitrovici".

"Jedinice Kfora održavaju stalno, fiksirano prisustvo na mostu i nastavljaju da sprovode redovne patrole u ​​okolnim područjima kako bi osigurale stabilnost i bezbednost, za dobrobit svih lokalnih zajednica. Nećemo oklevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem situacije koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata UN-a. Stav Kfora je sve vreme bio jasan i dosledan. Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, poručili su.

Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

Kfor ima vidljivo, fleksibilno i dobro opremljeno držanje. Kfor deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa tzv. Kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU, koji su prvi i drugi bezbednosni odgovorni.

Kurir.rs/Kosovo onlajn/Preneo: D. P.