U Srbiji preovladava sunčano i veoma ugodno letnje vreme. Ipak, daleko zapadnije formirao se jedan snažan sistem.

Reč je o snažnom ciklonu, sa centrom iznad severnog Atlantika, u blizini obale Britanskih ostrva. Vazdušni pritisak u centru ciklona opao je na 987 milibara. Ovaj ciklon celoj severozapadnoj Evropi donosi jake kiše i olujne vetrove, a na najjačem udaru su Britanska ostrva.

Inače, u sklopu ciklona prostire se i veoma izražen hladni front. On će se naredna 24 sata premeštati preko zapadne i centralne Evrope i i Alpa i tim predelima donositi pljuskove sa grmljavinom, najavljuje Đorđe Đurić..

I dok se padavine, uz relativno sveže vreme očekuju na severu i na zapadu Evrope, na našem području je vedro, uz nebo bez oblaka i uz pravo letnje vreme.

Nad našim područjem je povišen vazdušni pritisak, pa to uslovljava vedro vreme. Istovremeno, sa jugozapada se preko našeg područja prostire visinski greben, pa sa severa Afrike pristiže i vrlo topla vazdušna masa.

Upravo, ovaj sistem nad Srbijom i našim područjem predstavlja kao "zaštitni bedem" za prodor sa zapada, tako da se do našeg područja ne očekuje prodor oblačnosti i padavina sa Atkantika.

Moguće oluje

Ipak, dotok malo vlažnije vazdušne mase, usloviće u četvrtak popodne i uveče jači razvoj oblačnosti nad delovima Srbije, a kasnije posle podne lokalnih pljuskova sa grmljavinom može biti u zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije sa tedencijom premeštanja preko juga Srbije. Lokalno na ovom području može biti i kratkotrajnih grmljavinskih oluja sa gradom i obilnijim pljuskovima.

Teritorijalno se ne očekuju padavine na većem prostoru. Glavnina hladnog fronta premeštaće se severnije od Srbije, odnosno preko centralne Evrope dalje ka istoku.

nevreme.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ovaj front Srbiji neće doneti pad temperature, jer će biti i više nego oslabljen, već samo skretanje vetra na severozapadni, koji će u Vojvodini u četvrtak krajem dana, a u petak i u ostalim predelima Srbije biti pojačan, povremeno i jak. Maksimalna temperatura u četvrtak i petak u Srbiji biće od 30 do 35°C.

Stiže toplotni talas

U Srbiji će od vikenda biti svakim danom sve toplije.

Novi toplotni talas doneće Srbiji sledeće sedmice temperature iznad 35°C, lokalno oko 15. avgusta i do 40°C.

Srbija će sve vreme biti pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, koji će sprečavati prodor padavinskih i oblačnih sistema sa Atlantika.

Sve ovo usloviće nad Srbijom u narednih 10 dana ozbiljan deficit padavina i vrlo sušno vreme.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

Kurir televizija "OD SREDE STIŽE NOVI AFRIČKI CIKLON!" Ivan Ristić otkriva: Očekujte paklene temperature do 40°C, a OSVEŽENJE STIŽE TEK OVOG DATUMA