Kompanije Srbija Ziđin Mining i Srbija Ziđin Copper, koje posluju na istoku Srbije u Boru i Majdanpeku, kao i svakog 6. avgusta, proslavile su Dan rudara. Pored mnogobrojnih aktivnosti, koje su bile deo svečanosti, kojom se odaje priznanje časnom rudarskom poslu - tradicionalnoj dodeli Šistekovih nagrada, završnoj izložbi druge po redu Ziđin Art kolonije, bazaru rukotvorina u Boru, u sektoru ekologije u Srbija Ziđin Koperu posebno ističu upravo završenu izložbu fotografija pod nazivom "Zeleni horizonti - Umetnost održivog rudarstva", čija je postavka na otvorenom trajala od 14. juna.

Kroz ovu izložbu kompanija je javnosti predstavila najznačajnije ekološke projekte, koji su u Boru i Majdanpeku realizovani u prethodnih pet i po godina, a na koje je naročito ponosna, jer su doprinele kvalitetu života stanovnika ova dva tradicionalno rudarska grada.

whatsapp-image-20240807-at-6.33.35-pm.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna arhiva

Izložbu, održanu na platou kod Narodne biblioteke, su činile 24 fotografije na kojima je prikazano 12 lokacija koje su sanirane, rekultivisane, ozelenjene i pošumljene. Sve lokacije su fotografisane i pre izvođenja radova, pa se može videti i kako su nekada izgledala odlagališta kopovske raskrivke, a kako brane flotacijskih jalovišta u Boru i Majdanpeku i ostale degradirane površine.

- Iako je posao u oblasti zaštite životne sredine dugotrajan i zahteva strpljenje, promene koje je u tom delu učinila Srbija Ziđin Koper vidljive su golim okom. Za pet i po godina kompanija je rekultivisala oko 320 hektara devastiranih površina u Boru i Majdanpeku i posadila 700.000 sadnica. Na "Visokim planirima" je, recimo, dosad ozelenjeno preko 350.000 kvadrata - rekao je Čong Đinhua, zamenik direktora zadužen za zaštitu životne sredine. Od juna meseca, koji je inače posvećen bezbednoj proizvodnji i zaštiti životne sredine, pa do Dana rudara, koji praznuje ceo grad, izložbu je videlo na hiljade Borana, od kojih većinu rudarski hleb hrani već 121 godinu.

Bonus video:

Kurir/M.S Ispovest povređenog rudara iz rudnika Soko