Trostruka olimpijska šampionka u atletici, Lolo Džons, jedna je od najpoznatijih i uspešnijih američkih sportistkinja.

Ona je iznenadila američku javnost, kada je u svojoj 42-oj godini izjavila da nikada nije imala intimne odnose, i da svoju nevinost čuva za brak. Postavlja se pitanje, kako odluka o seksualnoj apstinenciji utiče na psihu I zdravlje žena?

profimedia0885607025.jpg
Christian Petersen / Getty images / Profimedia 
foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Novinarka Matea Trifunović istraživala je ovu temu sa sagovornicom, psihijatrom, Ljiljanom Simić.

Simić je pričala o posledicama seksualne apstinencije.

- Ovo jeste danas neuobičajena tema, ali nije apsolutno neprisutna u našem životu. Pre nego što vam odgovorim, moram kratku digresiju, ova tema bi u nekom pređašnjem vremenu bila shvaćena kao prirodna i ne bi se posebno na nju osvrtali, ali savremeni stil života je to nametnuo kao nešto novo. Kao stručnjak, neko ko se bavi psihijatrijom, moram reći da u sklopu mentalnog zdravlja imamo neke karakteristike, odnosno psihičke funkcije koje podrazumevaju i nagone. Prirodno je da je seksualnost i nagon ka seksualnoj realizaciji nešto što posedujemo i realizujemo. Psihijatrija bi se inače bavila ukoliko osoba odabere nešto drugo i ima neke druge izbore, pa nije u skladu sa tim, ne oseća se dobro, ali smo mi kao stručnjaci, naravno, uskočili i pomagali i analizirali šta nije u redu. Kako bi i pesma rekla, sve je lako kad si mlad, u nekim mlađim godinama su seksualnost i intimni odnosi jednostavniji i lakši. U zrelijim godinama, ako ovde negde akcentujemo na žene i na ovu temu, sigurno da je intimnost prebojena emocijama - započela je Simić.

Kurir televizija LOLO DŽONS NIJE IMALA ODNOSE 42 GODINE! Psihijatar za Kurir otkriva: Kakve su psihološke posledice seskusalne apstinencije

Negde i američka sportiskinja istakla da je njoj veoma teško da naće partnera, verovatno se negde zbog toga toliko dugo nije odvažila na to. Pa je Simić pričala o iskustvima sa ženama koje se žale na to da prosto nisu uspele da nađu svog odgovarajućeg partnera:

- Pa mogu da kažem da se i devojke mlade, ali i momci, nije sada predmet da ne imaju izraženu seksualnost, odnosno realizovane intimne odnose. Žale na to da je teško naći partnera danas, teško je prevazići virtualnost života i teško je naći nekog sa kime razgovarate, pričate, delite iste interese i namere i želje. Naravno, kod zdravih ljudi se razvijaju i adekvatne emocije, sviđanja, zaljubljivanja i kao rezultat svega toga je naravno intimnost koja onda bude ona prava i koja u sebi nosi onda potpuno zadovoljenje naših nagona, ali i donosi one endorfine i hormone sreće koji su rezultat svega toga.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "BRAK JE ŽIV ODNOS, A SVE ŠTO JE ŽIVO MORA SE NEGOVATI" Stručnjaci o uzrocima razvoda: Jedna okolnost se bitno promenla