Inžinjerijska radna grupa Druge brigade kopnene vojske angažovana je na izgradnji putne komunikacije u okolini manastira Žiča kod Kraljeva.

Radovi se izvode u okviru redovne obuke, na molbu sestrinstva manastira, a probijanjem ovog puta kroz šumu unapređuje se i osposobljenost vojnika i starešina putne specijalnosti inžinjerije Vojske Srbije.

Prema rečima komandira inžinjerijske radne grupe potporučnika Danila Božovića, zahvaljujući savremenoj mehanizaciji kojom je inžinjerijski bataljon Druge brigade opremljen, omogućeno je brzo raščišćavanje trase kroz šumu i izrada kvalitetne komunikacije sa svim potrebnim elementima, koji će sestrinstvu manastira Žiča omogućiti lakše funkcionisanje prilikom svakodnevnih aktivnosti.

Mod.gov.rs ZAHVALJUJUĆI SAVREMENOJ MEHANIZACIJI, GRADNJA PUTA KROZ IMANJE: Pripadnici Vojske Srbije pomažu sestrinstvu manastira Žiča

— U proteklih nekoliko godina uspeli smo da završimo zaštitni bedem za potrebe manastira, kao i uređenje i zaštitu manastirskog ribnjaka. Zahvalio bih monahinjama na gostoprimstvu i naglasio da je za pripadnike Vojske Srbije izuzetna čast što pomažu sestrinstvu manastira Žiča — rekao je potporučnik Božović.

Da više od dve decenije traje saradnja manastira Žiča i Vojske Srbije, potvrdila je sestra Nektarija. Ona je istakla da je u tom periodu vojska izgradila mnogo pristupnih puteva i da i dalje učestvuje u uređenju manastirskog kompleksa gradnjom bedema i kopanjem kanala, koji su omogućili da se uvede sistem za navodnjavanje u manastirske voćnjake.

— Na tome smo veoma zahvalni svakom pripadniku Vojske Srbije koji se ovde trudi kao u svojoj kući, a isto tako zahvalni smo i Vojsci Srbije i načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću, koji je odobrio da se radovi izvode i ove godine. Svedoci smo da je Žiča danas uređena na način kako možda nikada nije bila u svojoj istoriji i na tome smo veoma blagodarni svakom čoveku koji se za to trudi, našem narodu, Vojsci Srbije i državi — istakla je sestra Nektarija i dodala da se izgradnjom ovih puteva uređuje čitav manastirski kompleks.