GORŠTAK MILAN KOJI JE NAPUSTIO BEOGRAD I VRATIO SE NA DEDOVINU, DOBIO ĆERKU: Dete se rodilo u kući, baš kao što se nekad radilo!
Foto: Printskrin/Jutjub, Povratak na selo

prvo dete u selu nakon 40 godina

GORŠTAK MILAN KOJI JE NAPUSTIO BEOGRAD I VRATIO SE NA DEDOVINU, DOBIO ĆERKU: Dete se rodilo u kući, baš kao što se nekad radilo!

Društvo -

Gorštaku Milanu Vasiljeviću koji je, pre nekoliko godina odlučio da napusti Beograd i preseli se na dedovinu, uz samu administrativnu granicu s Kosmetom, ispunila se najveća želja - postao je otac!

Milan Vasiljević
foto: Printskrin/Jutjub, Povratak na selo

Njegova supruga Jovana, devojka koja je takođe iz grada i koja je rešila da ostatak života provede na selu, pre četiri meseca se porodila i na svet donela prelepu devojčicu Kalinu. Zanimljivo je da je bebu donela na svet kod kuće, baš kao što se nekada radilo, vracajući se korenima, tradicije i života u skladu s prirodom.

Podsetimo, gorštak Milan iz Beograda živi u Šatri, ali ne svadbarskoj i cirkuskoj, nego onoj topličkoj - u selu Šatra, lepom, ali zapuštenom.

Milan Vasiljević
foto: Printskrin/Jutjub, Povratak na selo

Iako je rođeni Beograđanin, gde ima, kako je ranije pričao, i roditeljsku kuću i stan, pre nekoliko godina se odlučio za povratak na dedovinu jer je, veli, život u Beogradu već video kakav je. Sebe više nije mogao da zamisli da radi od 9 do 5 u nekoj kancelariji i firmi.

Jednom prilikom je rekao: "Tebi je sloboda najvažnija".

Na selu je shvatio da čovek može da živi od svog rada, svog imanja i svoje zemlje. Međutim, u ovom mestu, on je jedini stanovnik.

1 / 8 Foto: Youtube Printscreen/Povratak na selo

Ovom momku, sa vrednostima i stavovima koji se razlikuju od modernih i opšteprihvaćenih, kada se vratio tamo nedostajao je samo topao zagrljaj žene i dečija graja.

Međutim, i ta želja mu se ispunila kada je upoznao Jovanu.

- Rodila nam se naša ćerka Kalina kod kuće. Dete se rodilo u Šatri posle 40 godina. Moj otac se rodio ovde, u ovoj kući, pre toga i sada naše dete - ispričao je Milan ponosno za jutjub kanal "Povratak na selo".

On kaže da je ćerka plod njegove ljubavi sa Jovanom.

Sudbina

Milana videla u video prilogu

Jovana je ranije otkrila šta je presudilo da se preseli na selo.

Milan Vasiljević
foto: Printscreen/Youtube/Povratak na selo

- Uvek sam volela životinje i mislim da je to presudilo. Iz Lazarevca sam se preselila u Beograd, radila, bila na betonu i nedostajale su mi životinje. Kada se korona desila to je presudilo. Nisam zamišljala da odgajam decu u gradu i to me je odvelo na selo - pojasnila je Jovana i dodala:

- Grad mi nedostaje tek toliko da odem da vidim roditelje, sestriće, društvo. Ništa specijalno, volim selo, zato sam i tu - ispričala je i otkrila da je Milana videla u video prilogu te je tako stupila u kontakt sa njim.

Sada je vrlo srećan. Na svom imanju, sa svojom malom porodicom je pronašao mir.

Milan Vasiljević
foto: Printskrin/Jutjub, Povratak na selo

Materijalne vrednosti mu uopšte ne nedostaju kada je na svom imanju.

- Verujem da mnogo ljudi mašta i čezne za mirom. Materijalna stvari mi nikada ne nedostaju kada sam ovde. Međutim, eto, desilo se da smo nedavno otišli na more u Bar. Pozvao nas moj brat. Bilo nam je lepo, bili smo nekoliko dana. I onda kad si tamo, kad izađeš malo odavde, malo te taj komfor ušuška, tamo gledaš ljude, smeju se... Međutim, čim sedem u auto i krenem kuci, ne mogu da dočekam da se vratim ovde, jer ovde je ono što imam meni dovoljno. Ja sam prezadovoljan. Svaki taj korak je prelep. Ja u svemu tome uživam, ne bih nikada voleo da je to drugačije - prića ovaj vredni mladić.

Ovde je naučio, kaže, da nisi bogat ako imaš puno, već ako ti malo treba.

- Što tebi manje treba, ti si bogatiji čovek.

Milan Vasiljević
foto: Printskrin/Jutjub, Povratak na selo

Milan kaže da je zajedno sa suprugom potpuno posvećen detetu, ali da zbog novih obaveza teže postiže sve oko imanja.

Vredno rade

Pune ruke posla

Milan i Jovana inače imaju veliko imanje. Imaju oko sedam hektara obradive zemlje, plastenik, pčele, kokoške... Skupljaju lekovito bilje, a plan im je da uskoro prodaju i domaća jaja.

- Pogledajte ovde gde živimo u potpuno netaknutoj prirodi, gde kokoške stvarno žive onako kako treba da se živi prirodno, pa eto možemo da ponudimo domaća jaja već od sledeće godine - kaže. Ova porodica ima i brojne voćke, a sakupljaju i lekovito bilje.

- Veći mi je izazov da budem roditelj ovde nego da održavam imanje - kaže on i dodaje šaljivo da bi im ponekad dobro došlo da neko pridrži bebu na 15-20 minuta, ali to ovde nije moguće.

Ipak, sloboda nema cenu.

- Važno je da probiješ te barijere straha koje svi nameću. Mislim da su mnogi strahove koje imamo nametnuti. Mnogi misle: "Jao, kako ću ja kad nemam gde da kupim hleb?!", "Jao, kako ću ja ako nemam stalna primanja?!". Vidim da se to se dešava i ovde s ljudima u okolini, koji žive na selu. Oni traže neki drugi vid zarade, zapuštaju svoje imanje jer kažu da od poljoprivrede ne može da se živi. I onda često nailazim na neka čudna pitanja - "Kako ćeš ti?!", "Moramo da ti nađemo neki posao"... Oni bi svi da me uposle, da mi nađu neki posao, da kao budem siguran, a ja nikad sigurniji nisam bio u životu. Svoj na svome! - kaže ovaj neobični gorštak.

(Kurir.rs/R. K./ Youtube Povratak na selo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track