PRAVILA ZA PSE NA GRČKIM PLAŽAMA - OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pre nego što krenete na letovanje sa ljubimcem, obratite pažnju
Foto: Shutterstock

PRAVILA ZA PSE NA GRČKIM PLAŽAMA - OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pre nego što krenete na letovanje sa ljubimcem, obratite pažnju

Društvo -

Srbi koji planiraju da povedu četvoronožne ljubimce na more, skoro pa svaki put imaju istu muku - da li je i gde je dozvoljeno kupanja pasa u Grčkoj? Na veliku radost kuca i njihovih dvonožnih vlasnika, u zemlji Helena ima veliki broj plaža gde mogu da uživaju, ali uz poštovanje pravila.

Pre nego što povedete svog psa na plažu, upoznajte se sa zakonodavstvom koje reguliše pristup kućnih ljubimaca. Jer sem potrebne dokumentacije u Grčkoj postoji i zakon koji reguliše gde je dozvoljen ulazak ljubimaca, gde nije, ali i šta je potrebno da imate kod sebe. Naravno, povodac je obaveza, kao i korpa za opasne pse.

Da li je dozvoljeno kupanje pasa u moru u Grčkoj?

Dok uživate u sunčanju i vodnim avanturama, imajte na umu da prema Zakonu 4830/2021, član 19 „Pristup plažama“, psi mogu slobodno da se igraju u moru na neuređenim plažama. Ipak, važno je napomenuti da je upotreba povodca obavezna van mora, bez obzira na vrstu plaže.

Baška, plaža
foto: Shutterstock

Na kojim plažama je dozvoljeno kupanje pasa u Grčkoj?

Na uređenim plažama, pristup psima je dozvoljen samo ako su psi službeni pomagači ili ako postoji jasno vidljiv znak postavljen na plaži. Sa druge strane, plaže koje imaju Plavu zastavu, dodeljenu od strane Helenskog društva za zaštitu prirode, strogo zabranjuju pristup psima kako bi se očuvali ekološki standardi.

Koji su uslovi dolaska sa psom na plažu u Grčkoj?

S obzirom na sve ovo, važno je prilagoditi letnje aktivnosti svom ljubimcu. Neki psi, kao što je Basset Hound, možda neće biti oduševljeni vodom ili plivanjem, pa je preporučljivo pratiti njihove potrebe i želje. Na ovaj način, svi mogu bezbedno i prijatno uživati u letnjem odmoru na plaži.

Vrućina, Vrućine, žega, pas
foto: Shutterstock

Šta vam je sve potrebno za putovanje sa psom u Grčku?

Za putovanje sa psom u Grčku, potrebni su vam: pasoš za ljubimce, mikročip, vakcinacija protiv besnila, titar test na antitela besnila, i potvrda veterinara o zdravstvenom stanju. Ljubimac mora biti stariji od tri meseca da bi ispunio sve uslove.

Vakcinacija i titar test - pravila i preporuke?

Da biste izbegli probleme, vakcinaciju protiv besnila treba obaviti na vreme, idealno istog dana svake godine. Ako se zakasni sa vakcinacijom, moraćete ponovo da uradite titar test i sve potrebne procedure. Pridržavanje ovih pravila osigurava nesmetan prelazak granice sa vašim ljubimcem.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track