Dvoje dece - sin i ćerka, petoro unučadi, 10 praunučadi i dvoje čukununučića, i treće na putu! To je bogatstvo deda Duje, koji gazi devedesetu!

Dočekuje nas Dušan Tomić u svom seoskom domaćinstvu u selu Parcani kod Sopota. Savio se od dugogodišnjeg rada u poljoprivredi, hoda pomoću štapa, ali se drži! Iako malo slabije čuje, ne da se, odoleva godinama.

0801privatna-arhiva-3.jpg
Privatna Arhiva 
Dušan Tomićfoto: Privatna Arhiva

Dvorište sređeno, trava pokošena, sve pod konac, kao da ženska ruka ovde vodi glavnu reč. O dve kuće, ambaru, garaži, dve štale, kokošinjcu, toru, brinu se dva muškarca, deda Duja i njegov sin Miodrag.

Jedan od retkih je koji je doživeo da dobije čukununuke. Dušan ima dvoje dece: Miodraga (69) i Biljanu (66), petoro unuka: Snežanu (48), Natašu (46), Slobodana (46), Vesnu (45) i Milicu (37), šestoro praunuka: Milicu (27), Jelenu (27), Miloša (24), Nikolu (21), Anu (19), Dušana (12), Vuka (11), Andreja (11), Kalinu (6) i dvoje čukununuka: Kasiju (3) i Mateju (7 meseci). Uskoro stiže još jedan.

0801privatna-arhiva-9.jpg
Privatna Arhiva 
Duja i ćerkafoto: Privatna Arhiva

Rođen je u martu 1935.

- Kad je Nemac došao, imao sam šest godina. Pamtim to, krili smo se u podrumu da nas ne pobiju! I nije smelo svetlo da gori. A jedinima gorelo svetlo i Nemci od mosta dođoše u kuću i upališe je...

U kući u kojoj nas je dočekao živi od 1962. godine.

- Šta sam radio u životu? Svašta. Samo lopov nisam bio, nisam krao.

Čitav život u poljoprivredi, završio je svega četiri razreda osnovne.

0801privatna-arhiva-6.jpg
Privatna Arhiva 
Sa unukomfoto: Privatna Arhiva

- Dalje nisam išao, nisu dali komunisti da idem na zanatsku školu. Bio sam odličan đak, a kad sam otišao u vojsku, za mene je to bilo poput fakulteta. Služio od 1955. do 1957. u Makedoniji, u Prilepu, i bio sam super vojnik, bio sam i starešina - ponosan je deda Duja, kako ga svi od milošte zovu.

Zauvek pamti i kad je upoznao Ljiljanu. Preminula je 2003.

0801privatna-arhiva-11.jpg
Privatna Arhiva 
Sa praunučićimafoto: Privatna Arhiva

- Ljiša je bila tu iz sela. Još derište kad sam je uzeo. Imala je 15 punih, a ja 20. Imao sam ja i druge pre, ali ona mi se sviđala najviše. Dogovorili smo se i venčali '55, naši nisu imali ništa protiv. Nikad nismo imali problema, nikad se pozavadili nismo, nikad je nisam udario ili opsovao.

0801privatna-arhiva-10.jpg
Privatna Arhiva 
Sa čukununučetomfoto: Privatna Arhiva

Tirkiznoplave oči mu pune suza dok sa setom priča o Ljiši. Kaže da mu je porodica najveće bogatstvo.

- Sve prođe, a deca su najbitnija! Nema ništa milije nego kad se o praznicima ili bar jednom mesečno ovde kod mene okupimo. Srce mi puno!

0801privatna-arhiva-7.jpg
Privatna Arhiva 
Sa svojom Ljišomfoto: Privatna Arhiva

Ne voli da miruje

Cepa drva sa 90 godina

Iako ima 90, ne miruje, pa sinu Miodragu zadaje glavobolje. Navikao da radi, pa se često penje merdevinama, cepa drva... Nekad je imao konje, volove, krave, ovce...

- Svega je bilo! Sad imam kokoške, ćurke, svinje i jednog ždrebaka.

Veli da ih sve unuke voli podjednako, ali unuka Milica dobacuje da deda neće da uvredi nikog i da mu je ipak miljenik Slobodan, jer uz njega ima još četiri unuke.

Privatna Arhiva BOGATSTVO OD 10 PRAUNUKA I DVOJE ČUKUNUNUKA: Deda Duja ima 90 godina, a kad priča o svojoj Ljiši zasuze mu oči!

Malo ga muči pritisak

Rakiju pijem još uvek, a nikad nisam bio pijan

Deda Duja nema neki poseban recept za zdrav život, ali kaže da u svemu treba biti umeren.

- Rakiju pijem još uvek, a nikad nisam bio pijan. Imao sam šljive i pekao po 300 kazana. Ujutru kad ustanem, popijem prvo lek za pritisak, pa kafu, pa rakiju, a posle doručak. Pivo ne volim! Poslednji put sam kod lekara bio pre 20 godina i tad sam i dobio ovaj lek za pritisak.

- Deda, je l' ti Boban najomiljeniji unuk? Priznaj sad javno - smeje se, a deda će:

- Nosi moje prezime!

Za njim pati. Odselio se Slobodan u Nemačku, pa se deda Duja s tim teško nosi.

Bonus video:

Kurir teleivizija DEDA MRAZ OD 116 GODINA IZ SUBOTICE VEĆ 30 GODINA RADUJE MALIŠANE! Deca nisu htela na zimovanje da ne bi propustila njegov dolazak