Služba u Vojsci Srbije je patriotski čin i izazov za svakog mladića i devojku. Obezbeđena su zagarantovana ne mala novčana primanja, a stambeno pitanje mogu da reše po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih. Uz to ide i beneficirani radni staž, kaže za Kurir potpukovnik Aleksandar Petrović, komandant Komandnog bataljona Komande za obuku.

Prijem kandidata iz evidencije centara Ministarstva odbrane u profesionalnu službu za sve koji su odslužili vojni rok sa oružjem otvoren je tokom cele godine. U Komandnom bataljonu su upražnjena formacijska mesta: strelac za profesionalne vojnike i vozač za profesionalne vojnike i civilna lica. Svi konkursi se objavljuju i dostupni su na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gde se mogu videti ostali detalji. Sve informacije za prijem u Komandni bataljon mogu se dobiti preko mejl adrese kb.kzo@vs.rs ili na telefon 011/3005-204 i 011/2064-162.

Odgovoran i častan posao

- Svaki prijem u profesionalnu vojnu službu je samoinicijalni ulazni korak za mnoge veće mogućnosti koje se otvaraju službom u VS, a zavise i od ličnih afiniteta svakog pripadnika. Prijemom u profesionalnu vojnu službu i doškolovanjima pruža se prilika da uče i u različitim gradovima naše zemlje. U daljoj karijeri sopstvenim i organizovanim usavršavanjem stranih jezika otvara se mogućnost za odlaske u države posete, na razna takmičenja, kurseve, u multinacionalne operacije i mnogo toga iz oblasti međunarodne vojne saradnje - kaže Petrović:

0605-foto-ministarstvo-odbrane-3.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo Odbrane

- Bezmalo da na svetu ne postoji država koju pripadnici Vojske Srbije nisu posetili, a međunarodna vojna saradnja je svake godine sve bogatija. To pokazuje i ugled naše vojske i države u svetu.

Naglašava da radno vreme i primanja omogućavaju svakom pojedincu da nastavi školovanje u civilnim obrazovnim ustanovama.

- Ne treba zanemariti ni benefite - mogućnosti lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji kako za profesionalne pripadnike, tako i za članove njihovih porodica. Pored svega navedenog, ne treba izostaviti i beneficirani radni staž, kao i raniji odlazak u penziju.

Petrović ističe i da, uporedo sa opremanjem Vojske Srbije, država ulaže značajne napore za unapređenje statusa i standarda njenih pripadnika.

aleksandar-petrovic-zorana-jevtic.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

- U prethodnom periodu više puta bilo je povećanje plata, čime je nastavljena praksa da zarade u Vojsci rastu brže nego u javnom sektoru. Omogućeno je i rešavanje stambenog pitanja po veoma povoljnijim uslovima, a mnoge naše kolege su zahvaljujući programu državne stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti obezbedile krov nad glavom. Profesionalni pripadnici VS rade izuzetno težak, odgovoran i častan posao i cilj je da budu adekvatno plaćeni za odgovorne dužnosti koje obavljaju, jer nijedna vojska ne može biti snažna bez motivisanih, dobro plaćenih i vrhunski osposobljenih vojnika i starešina.

Dobrovoljno služenje

Što se tiče dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, mogu se javiti mladići i devojke sa navršenih 19 godina života.

0602-obukazabuducepodoficireponovom-foto-ministarstvo-odbranemodeluosposobljavanjavojskasrbijenovembar20231.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo Odbrane

Šta je sve obezbeđeno vojniku za vreme trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka

  • naknada putnih troškova za javljanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u naznačeni centar za obuku
  • naknada putnih troškova za povratak kući po odsluženju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem
  • novčana primanja u mesečnom iznosu koji odredi ministar odbrane
  • prava iz zdravstvenog osiguranja po propisima iz zdravstvenog osiguranja u Vojsci Srbije za vojne obveznike
  • smeštaj i ishrana, vojna odeća i obuća

- Buduće vojnike tokom vojnog roka očekuju mesečna nadoknada, zanimljiva i dinamična obuka. Sve koji se u toku dobrovoljnog služenja odluče da konkurišu za status profesionalnog vojnika očekuju skraćene i pojednostavljene procedure selekcije i prijema - navodi Petrović i ističe da obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka traje šest meseci i da počinje u centrima u Somboru, Valjevu i Leskovcu.

0604-evaluacija13-foto-ministarstvo-odbrane.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo Odbrane

Prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem

  • Kandidati sa navršenih 19 godina mogu da se prijave u centrima Ministarstva odbrane - nekadašnjim vojnim odsecima ili preko portala E-uprave, uz posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata i na šalterima JP "Pošta Srbije"
  • Javni konkurs za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem od 2023. godine stalno je otvoren, a rangiranje kandidata se vrši periodično, u skladu sa uputnim rokovima (mart, jun, septembar i decembar)

- Vojnici u prvih nekoliko dana prolaze period prilagođavanja, upoznaju se sa organizacijom života i rada, zadužuju lično naoružanje i pripremaju se za početak intenzivne obuke. Tokom osnovne obuke u trajanju od mesec i po dana, oni se osposobljavaju za rukovanje ličnim naoružanjem i izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi, savladavanje sadržaja iz strojeve obuke i Pravila službe, istovremeno unapređujući i svoje fizičke sposobnosti.

0601-obukavojnikageneracijemart2022udrugomcentruzaobukuvojskasrbije13-foto-ministarstvo-odbrane.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo Odbrane

Stalno zaposlenje

Podoficir se može postati i iz civilstva

Potpukovnik Petrović kaže da se profesionalni pripadnik VS bez služenja vojnog roka može postati konkurisanjem za prijem kandidata iz građanstva u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira na neodređeno vreme. Konkurs će biti otvoren u prvoj polovini naredne godine.

- Na konkurs se mogu javiti državljani Srbije koji imaju završeno srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine, bez obzira na to da li su odslužili vojni rok sa oružjem ili ne. Svi kandidati koji ispunjavaju uslove konkursa biće selektovani na osnovu psihološke i medicinsko-zdravstvene procene, ulazne provere fizičkih sposobnosti i bezbednosne provere. Od kandidata koji uspešno prođu selekciju biće izabrani kandidati za upućivanje na kurs za podoficire, koji se organizuje u nadležnosti Komande za obuku, u Centru za obuku i usavršavanje podoficira "Narednik Milunka Savić" u Pančevu i koji traje devet meseci.

Po završetku kursa polaznici će biti promovisani u čin vodnika i počeće sa profesionalnom vojnom službom u svojstvu podoficira na neodređeno vreme, na radnom mestu za koje su konkurisali.

- U toku kursa biće obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, uniforma i oprema i sve što je potrebno za realizaciju kursa, a pored toga, i novčana primanja za lica dok se nalaze na usavršavanju. Konkursom će biti omogućeno i prijavljivanje učenika završnih razreda srednjih škola u četvorogodišnjem trajanju, pre završetka srednje škole.

Nakon završetka osnovne obuke vojnike očekuje osposobljavanje za specijalnosti u okviru rodova i službi za koje su regrutovani, a potom i kolektivna obuka i aktivno uključivanje u realizaciju svakodnevnih zadataka u jedinicama Vojske Srbije.