I poslednjeg dana Olimpijskih igara, bezbednost učesnika je prioritet kao i prvog. Sa 45.000 francuskih policajaca sarađivale su i kolege iz drugih država. Među njima – Miljan Angelov iz niškog Odreda Žandarmerije.

Dok su tokom proslave olimpijskog zlata na pariskom Trokaderu sve oči bile uprte u Novaka Đokovića, u njegovoj senci bio je čovek koji brine o bezbednosti srpskih sportista na igrama.

Radno vreme mu ističe tek kada se ceo tim vrati u Olimpijsko selo. Počinje prikupljanjem bezbednosnih informacija i pregledom dnevnih aktivnosti sportista.

screenshot-20240811-202443.jpg
Printscreen RTS 
foto: Printscreen RTS

"Obiđem halu, sportiste, vidim kakvo je raspoloženje, vidim da li njihov štab ima nešto što je važno za bezbednost. Do sada to nije bilo. Francuske službe bezbednosti su na toliki nivo podigle, što se vidi. Ono što se ne vidi je posebna priča", priča Miljan Angelov, pomoćnik komandanta Odreda Žandarmerije u Nišu.

Uz tri do četiri prstena obezbeđenja, Olimpijskom selu je, kaže, gotovo nemoguće prići.

Na ulazu u dvorane detaljno se kontroliše svaki gledalac. Zato kao najveći izazov vidi prevoz sportista do borilišta.

"Informacije non stop pristižu, vi morate to klasifikovati. Morate se konsultovati, drugi proveravaju. A ipak sa tim ne treba opterećivati nekog ko je došao da uzme zlato ovde i da predstavi svoju zemlju", kaže Angelov.

screenshot-20240811-202433.jpg
Printscreen RTS 
foto: Printscreen RTS

Svoju zemlju Miljan Angelov je kao pripadnik MUP-a predstavljao i ranije u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, gde je bio na obukama i usavršavanju.

"Sve je to rezultiralo mojim angažovanjem na Haitiju godinu dana 2015-2016. kada sam kao jedan od pripadnika MUP-a učestvovao u rukovođenju jedinicama za suzbijanje nereda i protiv terorizma. Imao sam prilike da rukovodim jedinicama iz Indije, Pakistana, Jordana, Bangladeša", navodi Angelov.

U toj misiji je usavršio francuski jezik koji je, kaže, veliki plus kod kolega u Parizu. Zato ga poziv da bude član Olimpijskog tima Srbije nije iznenadio.

Oficire za bezbednost u Olimpijskom selu imaju još Izrael, Turska, Meksiko i Slovenija.

Kurir.rs/RTS