BEOGRAD - Prema merenjima RHMZ, u 10 časova, najtopliji gradovi danas u Srbiji su na severu zemlje - Beograd, Sombor i Novi Sad sa izmerenih 35 stepeni Celzijusa.

Aktuelni podaci pokazuju da nema mesta u Srbiji u kojem nema"prženja" osim možda u Sjenici u kojoj je danas izmereno 23.

screenshot-20240813-105115.jpg
RHMZ Printscreen 
foto: RHMZ Printscreen

I na planinama je toplo pa je tako na Crnom vrhu izmereno 30, na Zlatiboru 29 stepeni, a na Kopaoniku nešto manje - 23 stepena.

screenshot-20240813-105845.jpg
RHMZ Printscreen 
foto: RHMZ Printscreen

Kad je reč o vrućinama, visoke temperature izmerene su i u Zrenjaninu i Kikindi - 34, kao i 33 na Paliću i u Sremskoj Mitrovici. U Valjevu, Kragujevcu i Negotinu temperatura je bila nešto niža - 32 stepena.

Zbog toplotnog talasa cisterne sa pijaćom vodom na četiri lokacije u Novom Sadu

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad je usled vrelog temperaturnog talasa iznova postavilo cisterne na najfrekventnijim lokacijama u gradu, kako bi građani mogli da se osveže. Cisterne sa pijaćom vodom su postavljene kod Futoške pijace, ispred Železničke stanice, na okretnici kod Štranda i ispred Katedrale, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

"Građani se mogu osvežiti i na javnim česmama na nekoliko lokacija. Česme se redovno kontrolišu i u tehnički su ispravnom stanju. I ovog puta apelujemo na sugrađane da čuvaju gradski mobilijar, te da ga ne oštećuju", naveli su iz Vodovoda.

Cisterne su na tim lokacijama bile i tokom toplotnog talasa sredinom jula.Ovo preduzeće je uputilo i apel korisnicima da pijaću vodu koriste namenski i racionalno.