Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici u toku je selektivna letačka obuka kandidata za kadete na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo Vojne akademije i za polaznike vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire roda avijacije.

Selektivnu letačku obuku izvode instruktori i nastavnici letenja iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile, a prolaze je kandidati koji su uspešno savladali neophodne pripreme, zdravstvena testiranja i teoretski deo osposobljavanja.

Letačka obuka se realizuje po razdelima - kandidati prvo prolaze i polažu teoretski deo, nakon čega pristupaju praktičnom delu, odnosno obuci u vazduhu, tokom koje prolaze sistem selekcije kroz određeni broj sati naleta na avionu "utva 75".

Ministarstvo Odbrane SELEKTIVNA LETAČKA OBUKA: U Batajnici se stvaraju budući piloti Vojske Srbije (FOTO)

Kako pojašnjava stariji nastavnik letenja u 252. eskadrili kapetan prve klase Viktor Nedeljković, ovo je drugi deo selekcije kandidata za Vojnu akademiju i za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije.

- Motivacija kandidata je na očekivano visokom nivou. U tome se ne razlikuju ni od jedne prethodne generacije - istakao je kapetan prve klase Nedeljković.

Kandidati za kadete koji uspešno savladaju selektivnu letačku obuku nastaviće osposobljavanje na Vojnoj akademiji, dok će kandidati za polaznike vojnostručnog usavršavanja za rezervne oficire roda avijacije po uspešnom završetku kursa biti primljeni u profesionalnu vojnu službu i potom započeti letačku obuku za pilote Vojske Srbije.