Ministarstvo zdravlja ustupa svoje smeštajne kapacitete, kadrove i individualne planove rehabilitacije kako bi dugoročno i u skladu sa stručnim standardima rešilo probleme psihosocijalne rehabilitacije osoba sa autizmom i drugim hroničnim mentalnim smetnjama. Još u julu sačinili smo i uputili Predlog nacrta sporazuma s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kako bi se to rešilo - kaže za Kurir ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar nakon pisanja Kurira o problemima roditelja čija deca imaju smetnje u razvoju uz izraženu agresivnost, a oni nemaju gde da ih smeste u kriznom periodu.

loncar.jpg
Printscreen/RTS 
Zlatibor Lončarfoto: Printscreen/RTS

Prvi čovek zdravstva ističe da mu je ovaj problem, prvi put, iznela Tihana Nikolić, osnivač Fondacije "Matija Nikolić", čiji sin ima autizam, kada je kao građanka dolazila u julu na razgovor s njim. Lončar je, podsetimo, u junu uveo praksu primanja i razgovora s građanima petkom.

- Odmah nakon što je gospođa Nikolić iznela problem s kojim se suočava njena porodica, kao i drugi roditelji čija deca imaju smetnje u razvoju, a ispoljavaju agresivnost u nekim periodima, naložio sam da problem rešimo, a o mogućem rešenju smo u julu obavestili gospođu Nikolić - navodi Lončar i ističe:

collage1.jpg
Privatna Arhiva 
Povrede Tihane Nikolić nakon što ju je sin (slika levo) udaraofoto: Privatna Arhiva

- Ministarstvo zdravlja je odmah potom, još u julu, sačinilo i uputilo Predlog nacrta sporazuma s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (MINRZS), kako bismo dugoročno rešili ove probleme. Ustupićemo, kao što sam istakao, svoje smeštajne kapacitete, kadrove i individualne planove rehabilitacije, dok će MINRZS mobilisati nadležne centre za socijalni rad u smislu stručne obrade, plaćanja troškova usluga koje nisu pokrivene zdravstvenim osiguranjem, kao i jačanja lokalne mreže podrške, pre svega dnevnih boravaka, za osobe sa autizmom. S obzirom na to da je Predlog nacrta sporazuma već u MINRZS, očekujemo brzu realizaciju jer zdravstveni sistem već ima spremne kapacitete i svu potrebnu logistiku.

Važno

Razgovori s građanima

Lončar zahvaljuje Tihani Nikolić, kao i svom drugim građanima koji su dolazili kod njega i ukazivali na probleme.

- Upravo zato što je sistem zdravstva veliki i važan našim građanima, važno je da čujem naše građane, pacijente i ohrabrim ih da ukažu na poteškoće s kojima se suočavaju kako bismo ih rešavali za dobrobit svih. Zdravlje svakog čoveka u zemlji je prioritet Vlade Srbije - navodi Lončar.

naslovna.jpg
Kurir 
Ministar Lončar reagovao nakon pisanja Kurirafoto: Kurir

Podsetimo, nakon razgovora s Lončarom, Nikolići su rešili svoj problem ministrovim obećanjem da će njihov sin svaki put kad zatreba biti smešten u psihijatrijsku ustanovu "Gornja Toponica" o trošku zdravstvenog osiguranja, gde i sada jeste, jer je nakon svega šest dana boravka kod kuće udarao roditelje. Ali Nikolići žele sistemsko rešenje za sve.

Fondacija "Matija Nikolić" pokrenula je, inače, i projekat izgradnje Tulandije, centra za smeštaj osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, pre svega tokom kriznog perioda, za koji skupljaju novac.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Video plus/Nova.bg Zlatibor Lončar o stanju povređenih u Bugarskoj