Ivani Apostolu, srpskoj novinarki iz Grčke, vatra je došla gotovo do samog kućnog praga. Apokaliptične scene požara iz okoline Atine preplavile su svetske medije i društvene mreže. Vatrogasci su danonoćno radili na tome da se izbore sa vatrenom stihijom. Evakuisano je oko 30.000 ljudi, jedna žena je nastradala, a na gašenju je radilo blizu hiljadu ljudi. Očajni meštani poručuju da se "sve pretvorilo u pepeo", a zbog težine situacije brojne zemlje, među kojima je i Srbija, šalju pomoć Grčkoj.

Ivani Apostolu vatra je stigla do gotovo samog kućnog praga. Kako je rekla, katastrofa je velika i svi su pogođeni.

- Ovde se desila velika katastrofa i svi smo pogođeni. Ni u najluđim snovima nismo sanjali da će se toliko približiti našim domovima. Požar je u veoma kratkom vremenu sa nekih 35 km od centralnog dela Atine, sišao do urbanih naselja. Ovo je prvi put da se požar toliko približio naseljenim mestima - kaže Ivana i dodaje:

screenshot-20240814-193358.jpg
Printscreen/RTS 
foto: Printscreen/RTS

"Deo naselja gde mi živimo je pogođen, praktično su to ulice kojima svakog dana prolazimo, idemo na posao i u nabavku. Požar je došao, dim je bio toliko gust, svi su se uspaničili. Činilo nam se da je najbolje da se sklonimo negde sa decom. Iskustvo je bilo veoma neprijatno - izjavila je Ivana za RTS.

"Kad vidite tako nešto ispred kuće..."

Iako su svesni da se poslednjih godina ovakve stvari dešavaju u Atini i Grčkoj, kada vidite vatru malo ispred svoje kuće nije svejedno, kaže Ivana iz Grčke.

- Poslednjih godina ovakve stvari se dešavaju u Atini i Grčkoj i negde smo svesni da ovako nešto može da se desi. Ali kada vidite požar malo ispred svoje kuće, osećanja su sasvim drugačija, činite sve da se iz tog dela evakuišete i zaštitite svoju porodicu. I to ne samo mi, već i naši prijatelji. Neki su držali spakovane torbe za ne daj Bože! - kaže Ivana Apostolu.

Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia VELIKA KATASTROFA! POŽAR JE ZA KRATKO VREME STIGAO DO NASELJA Srpkinja iz pakla Atine: Ovo nismo mogli ni da sanjamo

Dobra vest je da je požar stavljen pod kontrolu, ali su vatrogasci i dalje na oprezu.

- Dobra vest je da je požar stavljen pod kontrolu i da se u velikoj meri smirio. Međutim, vatrogasci ostaju u regionu, iako nema aktivnog fronta, jer nikad se ne zna! Sve se čini da se ugasi požar i dok se to ne desi neće otići nijedan vatrogasac - kaže Ivana iz Grčke.

Evakuisano je mnogo ljudi, u pomoć su nam pritekli svi

- Evakuisano je oko 30.000 ljudi, između ostalog tri bolnice, jedna dečja, koja spada u najveće u Atini. Evakuisana su i dva manastira i stanovnici koji žive u tom delovima grada. Poređenja radi, to je kao da je požar izbio negde u Košutnjaku, dakle u pitanju je severni deo predgrađa Atine - kaže Ivana i dodaje:

screenshot-20240814-193306.jpg
Printscreen/RTS 
foto: Printscreen/RTS

- Svi su nam pritekli u pomoć. Otvorene su opštine, škole i hoteli za smeštaj ljudi koji su pogođeni požarom. Svi su raširili ruke onima koji su se našli u nezgodnoj situaciji. Od danas se polako svi vraćaju. Dozvoljeno je da se vrate u svoje kuće i vide kakva je šteta. Vlada je sinoć na sednici dala novac opštinama kako bi počela sanacija svega toga, tako da pretpostavljam da ćemo u narednih dana videti zaista šta se dešava i kako sve napreduje u tom smislu - kaže Ivana Apostolu za RTS.

Kurir.rs/Blic/RTS

Preneo: R.J.

Bonus video:

Kurir televizija "DANAS SE OČEKUJU VELIKE TEMPERATURE I NOVI POŽARI" Milenković: U stalnom smo kontaktu sa našim timom, OVO JE NAJAKTUELNIJE