Čak 52 odsto mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je za 10 odsto više nego prošle godine, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2024. godinu.

Rezultati istraživanja pokazuju da mladi većinski opravdavaju nasilje ukoliko je ono usmereno na počinioce najtežih krivičnih dela.

Mladi su kao uzroke nasilja prepoznali, prvo porodične odnose, zatim pad društvenih vrednosti i, kako su naveli, lošu kaznenu politiku. O ovoj temi voditeljka Pulsa Srbije Anastasija Čanović razgovarala je sa Miljanom Pejić, generalnom sekretarkom KOMS-a i doktorkom Ljiljanom Simić, psihijatrom.

miljana-pejic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Izuzetno su nas i iznenadile i rastužile ove informacije. Mi smo prošle godine kada smo provodili ovo istraživanje, radili na sličnom uzorku i upitnik koji smo tom prilikom pustili je bio u aprilu 2023. godine. I tada smo dobili rvi put toliko visok procenat mladih koji je rekao da nasilje može da se opravda. A majske tragedije tad se nisu ni desile. I zato nas je ovaj podatak godinu dana kasnije iznenadio, jer smo očekivali pad te vrednosti. Možda jedan od ključnih razloga zbog kojih tumačimo ovakav porast jeste koliko je nasilje u ovih godinu dana bilo prisutno, koliko je prolazilo nekažnjeno najčešće. Mladi ljudi trenutno kao vrednost koju cene, a ne vide da se dešava i materializuje u društvu, vide i korupciju, kriminal, i mislim da je sve to uticalo na njih da usvoje taj nasilnički diskurs koji se javno prezentuje, da gledaju kako neka određena dela, neki zločinci nekažnjeno prolaze i da se nasilje ne sankcioniše - objašnjava Miljana Pejić.

ljiljana-simic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Njena sagovornica tumalučila je ove podatke kroz medicinsku prizmu.

- Agresija nije samo prisutna kod mladih u Srbiji, već nažalost u našoj civilizaciji. Ono što je u domenu psihijatrije je da svakako treba razmotriti pitanje porodice jer su anketirani istakli kao problem narušene porodične odnose. Nažalost naša civilizacija ide tim tokovima da se agresivni modeli ponašanja prilično popularizuju i pokazuju, a naravno da deca uče od naa starijih i mi smo modeli kako bi trebalo da se ponašaju. Deca svakako upijaju modele ponašanja u porodici, ali nažalost moram da kažem da je ono što je mimo porodice socijalno prihvatljivo, što se prikazuje i što se deci plasira, to je nivo agresivnosti koji raste i verujem da je u skladu sa time - rekla je Ljiljana Simić.

Kurir televizija "DECA NAM GLEDAJU KAKO SE NASILNICI NEKAŽNJENO IZVUKU I ONDA IM JE TO NORMALNO" Zbog čega svako drugo dete OPRAVDAVA NASILJE?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "NJIMA JE PUBERTET DOSTA BURNIJI, TADA MOGU DA POČNU PROBLEMI SA AGRESIJOM" Psiholog o deci sa autizmom: Postoji li rešenje?