Nakon pisanja Kurira i žalbi koje su izneli naši čitaoci zbog naplate ulaznica u Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, oglasila se i uprava Zadužbine kralja Petra I u okviru koje se nalazi ova svetinja.

Podsetimo, čitaocima koji su se obratili Kuriru traženo je na samom ulazu u crkvu da plate ulaznice i to po ceni od 600 dinara za odrasle, a za decu 500. Smatraju da treba da se naplaćuju silazak u kriptu gde počivaju Karađorđevići i obilazak ostalih objekata, ali ne i pristup delu u kojem je oltar.

Iz Zadužbine tvrde da nije tako.

- Ne naplaćuje se ulazak u crkvu, već se naplatno mesto za obilazak Zadužbine nalazi na ulazu u crkvu jer nema drugog mesta gde bi se moglo postaviti, a da to ne zadire u stečena ili osvojena prava drugih vlasnika ili korisnika imovine koja je pripadala Zadužbini, a više se ne vodi kao njena. Ulazak u crkvu, kad god se održava bogosluženje, slobodan je i besplatan je, taman kao i ulazak u crkvu Sv. Marka u Veneciji - navodi uprava Zadužbine za Kurir.

Dodaju i da sve merodavne odluke donosi Upravni odbor Zadužbine, u kojoj se nalaze i predstavnici crkve i opštine, a do nedavno i predstavnici nadležnog ministarstva.

- Naš odgovor i ranije i sada ostaje nepromenjen, zbog čega žalimo, ali nemamo drugo rešenje osim ovoga koje je na snazi. Zadužbina, naime, ima obaveze i dužnosti, ali nema drugih prihoda osim onih koje ostvaruje naplatom ulaznica za obilazak objekata koji su pod njenom brigom i upravom, i proizvodnjom i prodajom vina iz grožđa ubranog na zadužbinskoj plantaži - naveli su oni.

foto: Zorana Jevtić

Istakli su i da je kripta neodvojivi deo crkve na Oplencu, a ne muzejski prostor:

- Formalno gledano i u njoj se nalazi oltarski prostor i Časna trpeza. Nije primereno naplaćivati ulaz u Božiju kuću, pa se to ni ovde ne čini. U drugu crkvu koja se nalazi na području Zadužbine, Bogorodičinu crkvu u Karađođevom gradu, ne plaća se ni ulazak ni izlazak, bez obzira da li je bogosluženje u toku. Voleli bi smo da troškovi održavanja Zaužbine, uključujući egzistenciju zaposlenih, ne zavise od broja prodatih ulaznica. Trenutno, zavise. I to potpuno.

Bonus video:

Kurir televizija OD OVOGA DUŠA BOLI: Crkva u kojoj se krstio i venčao Karađorđe osuđena na propast! ZMIJE SU JOJ SKORO JEDINI POSETIOCI