Jedna Mia otputovala je na Island, za koju kažu da je zemlja vatre i leda.

island2.jpg
Tik Tok Printscreen, miaaavukovic 
foto: Tik Tok Printscreen, miaaavukovic

Ovo ostrvo divlje prirode, koje je malo ko od nas imao priliku da vidi, poznato je po vulkanima, glečerima, gejzirima, ali i po polarnoj svetlosti i ne tako retkim zemljotresima.

island3.jpg
Tik Tok Printscreen, miaaavukovic 
foto: Tik Tok Printscreen, miaaavukovic

Mia je, između ostalog, posetila i najopasniju plažu Islanda i na Tik Toku gde ima nalog "miaaavukovic" ispričala svoje utiske.

island4.jpg
Tik Tok Printscreen, miaaavukovic 
foto: Tik Tok Printscreen, miaaavukovic

- Na samom ulasku na plažu stoje semafori koje daju informaciju o trenutnom stepenu opasnosti. Rejnisfjara je poznata po takozvanim "sneaker waves", talasima koji se prikradaju, pa i kada more deluje mirno, talasi mogu biti izuzetno snažni. A opasnosti doprinosi i voda Atlantika, čineći spašavanje još težim - započela je ona priču na Tik Toku.

Crni vulkanski pesak na plaži posledica je, kaže, fragmentiranog bazalta.

- Plaža je poznata upravo po bazaltnim stubovima, koji su formirani hlađenom lavom u šestougone stubove i deo su formacije poznate kao Rejnisdrangar. Prema legendi, u pitanju su trolovi koji su se pretvorili u kamenje kada ih je obasjala zora - kaže ona i dodaje da je crni pesak nezaobilazni suvenir sa ove plaže.

- Zbog svoje jedinstvene lepote Rejnisfjara je korišćena i kao lokacija za snimanje "Igre prestola" - ispričala je ona u snimku.