U okviru letnjeg ciklusa osposobljavanja za izvršavanje namenskih zadataka, pripadnici Petog bataljona vojne policije ove nedelje su realizovali vatrenu i taktičku obuku na poligonu "Orešac".

Po programu vatrene obuke, realizovano je gađanje iz mitraljeza 7,62 mm M-86 s vojno-policijskog borbenog vozila, koje se izvodi s ciljem održavanja i unapređenja vatrene osposobljenosti i provere obučenosti posade za uništavanje i neutralisanje ciljeva na zemlji.

Na poligonu je izvedena i kolektivna obuka na oklopnim borbenim vozilima „Miloš“ 4x4, koja su namenjena i za pružanje vatrene podrške prilikom izvođenja protivterorističke i protivpobunjeničke operacije, a radi osposobljavanja svih pripadnika jedinice za borbenu upotrebu vozila, samostalno i u sadejstvu s drugim snagama bezbednosti.

Njihovim uvođenjem u operativnu upotrebu unapređena je sposobnost manevra, vatrene moći, izvođenja napadnih dejstava iz pokreta i zaštita pripadnika vojne policije.

Ministarstvo Odbrane TAKTIČKA I VATRENA OBUKA JEDINICE VOJNE POLICIJE: Neophodna kontinuirana obuka kako bi efikasno odgovorili na sve zadatke (FOTO)

Kako navodi komandir voda poručnik Uroš Stojnović, neophodna je kontinuirana obuka pripadnika vojne policije, kako bi efikasno odgovorili na sve zadatke koje se pred njih postave.

- Cilj obuke koja se realizuje u jedinici je da se starešine i vojnici pripreme za adekvatno reagovanje u kritičnim situacijama. Jedinica je opremljena savremenim naoružanjem i sredstvima domaće i strane proizvodnje, a obuka koja se izvodi tokom cele godine, omogućava efikasno izvršenje svih dodeljenih zadataka - kaže poručnik Stojnović i naglašava da su pripadnici vojne policije na gađanju postigli odlične rezultate i pokazali visok nivo motivisanosti i spremnosti za realizaciju dodeljenih zadataka.

Prema rečima zastavnika Ivice Cvetkovića, za dobre rezultate potreban je visok nivo obučenosti pripadnika.

- Gađanja sa borbenih vozila su kompleksna i zahtevna, jer je, osim vatrene obučenosti, potrebna dobra koordinacija i obučenost svih članova posade, kako bi dostignut rezultat bio na visokom nivou - rekao je zastavnik Cvetković.