UPALJENA DVA METEO ALARMA, RHMZ OBJAVIO I NOVU NAJAVU ZA PROMENU VREMENA! Ovi gradovi će danas biti najtopliji u Srbiji
Foto: Shutterstock, Printscreen

UPALJENA DVA METEO ALARMA, RHMZ OBJAVIO I NOVU NAJAVU ZA PROMENU VREMENA! Ovi gradovi će danas biti najtopliji u Srbiji

Društvo -

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, a Republički hodrometeorološki zavod upozorava da će do kraja sedmice biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 37 do 41 stepena.

Duvaće slab i umeren zapadni i severozapadni vetar, najniža temperatura će se kretati od 16 do 25, a najviša od 37 do 40 stepeni Celzijusa.

Danas je na teritoriji cele Srbije upaljen crveni meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura, dok će u istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovo i Metohiji na snazi biti i žuti meteo alarm zbog nepogoda.

meteo
foto: RHMZ

U Beogradu će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće uglavnom slab zapadni i severozapadni vetar. Najniža temperatura će biti od 22 do 25, a najviša oko 39 stepeni.

Od početka naredne sedmice promenlјivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojavu plјuskova i grmlјavina, koji će lokalno biti izraženiji (iznad 20 mm za kratko vreme) uz grad i pojačan vetar. Maksimalna temperatura u manjem padu, ali će biti sparno i dalјe toplo - kretaće se u intervalu od 29 stepeni u zapadnoj Srbiji do 36 stepeni u Banatu, na istoku i jugoistoku zemlјe.

Biometeorološka prognoza za Srbiju

Usled očekivane biometeorološke situacije naročit oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu promenlјivog raspoloženja i glavobolјe. U najtoplijem delu dana se svima savetuje izbegavanje dužeg boravka na otvorenom, kao i adekvatna zaštita od sunca. U saobraćaju je neophodna povećana pažnja.

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

meteo
foto: RHMZ

Prema najavi RHMZ, najtopliji gradovi u Srbiji danas će biti Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Kraljevo i Niš.

Detaljna prognoza za naredna tri dana

Subota

Pretežno sunčano i veoma toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde se očekuje i izolovana pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom, uglavnom u brdskoplaninskim predelima jugozapadne, južne i istočne Srbije. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 16 do 25 stepeni, a najviša od 37 do 41 stepeni.

Nedelja

Promenljivo oblačno i veoma toplo, u prvom delu dana u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima, a posle podne i uveče mestimično sa pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, na jugu Banata i u Braničevskom okrugu povremeno jak, jugoistočni. Najniža temperatura od 16 do 25 stepeni, a najviša od 33 do 38 stepeni.

meteo
foto: RHMZ

Ponedeljak

Promenljivo oblačno, sparno i nestabilnije vreme sa pojavom pljuskova i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji uz grad i pojačan vetar. Na istoku Srbije duži sunčani intervali uz retku pojavu padavina. Vetar slab i umeren jugoistočni, tokom dana u postepenom skretanju na zapadni i severozapadni, prvo u Vojvodini. Najniža temperatura od 16 do 24 stepena, a najviša od 30 do 36 stepeni.

Prognoza vremena 20. do 24. avgusta

Promenljivo oblačno i sparno, ponegde s kišom i pljuskovima s grmljavinom. U većini mesta maksimalna temperatura od 29 do 36 stepeni.

Bonus video:

01:03

GRMLJAVINA I OLUJE HARAĆE SRBIJOM DANAS! RHMZ upozorava: Na snazi žuti meteo alarm, A ZA USKRS NAS OČEKUJE OVAKVO VREME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track