PLJUŠTAĆE KIŠA, NEVREME HRLI KA SRBIJI! Najnovije upozorenje RHMZ: Ova 3 predela na udaru PLJUSKOVA S GRMLJAVINOM tokom popodneva
Foto: Shutterstock

povećana nestabilnost

PLJUŠTAĆE KIŠA, NEVREME HRLI KA SRBIJI! Najnovije upozorenje RHMZ: Ova 3 predela na udaru PLJUSKOVA S GRMLJAVINOM tokom popodneva

Društvo -

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje na vremenske nepogode u određenim predelima.

- U brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i istočne Srbije, uz lokalni razvoj oblačnosti, u toku popodneva pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

Od drugog dana vikenda, kako najavljuju iz RHMZ, toplotni talas biće u slabljenju, ali uz povećanje nestabilnosti.

RHMZ
foto: Printscreen RHMZ

- Sutra i za vikend veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u petak (16.08.) i subotu (17.08.) od 37 do 41 °C, a u nedelјu (18.08.) od 33 do 38 °C. U većini mesta će biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se i kratkotrajni plјuskovi sa grmlјavinom, koji će biti češći drugog dana vikenda.

- Od početka naredne sedmice promenlјivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojavu plјuskova i grmlјavina, koji će lokalno biti izraženiji (iznad 20 mm za kratko vreme) uz grad i pojačan vetar. Maksimalna temperatura u manjem padu, ali će biti sparno i dalјe toplo - kretaće se u intervalu od 29 °C u zapadnoj Srbiji do 36 °C u Banatu, na istoku i jugoistoku zemlјe.

RHMZ
foto: Printscreen RHMZ

Kako smo ranije pisali, danas je na teritoriji cele Srbije upaljen crveni meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura, dok će u istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovo i Metohiji na snazi biti i žuti meteo alarm zbog nepogoda.

U Beogradu pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće uglavnom slab zapadni i severozapadni vetar. Najniža temperatura će biti od 22 do 25, a najviša oko 39 stepeni.

Od početka naredne sedmice promenlјivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojavu plјuskova i grmlјavina, koji će lokalno biti izraženiji (iznad 20 mm za kratko vreme) uz grad i pojačan vetar. Maksimalna temperatura u manjem padu, ali će biti sparno i dalјe toplo - kretaće se u intervalu od 29 stepeni u zapadnoj Srbiji do 36 stepeni u Banatu, na istoku i jugoistoku zemlјe.

Biometeorološka prognoza za Srbiju

Usled očekivane biometeorološke situacije naročit oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu promenlјivog raspoloženja i glavobolјe. U najtoplijem delu dana se svima savetuje izbegavanje dužeg boravka na otvorenom, kao i adekvatna zaštita od sunca. U saobraćaju je neophodna povećana pažnja.

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

meteo
foto: RHMZ

Prema najavi RHMZ, najtopliji gradovi u Srbiji danas će biti Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Kraljevo i Niš.

Detaljnu prognozu za naredna tri dana pogledajte klikom ovde.

Bonus video:

02:54

JOŠ MALO I KREĆE STRAHOVITA GRMLJAVINA! Meteorolog otkriva koliko će trajati OLUJNO NEVREME i da li će i avgusti biti PAKLEN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track