Na manifestaciji Gospojina, koja se već tri decenije održava u Novom Bečeju, posetioci će ove godine imati priliku dauživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu. Pored koncertnog dela, koji tradicionalno privlači najviše pažnje, ove godine će od 22. do 25. avgusta nastupiti poznati izvođači kao što su Đorđe David & Death Saw feat. Ivana Peters, Kerber, Sloba Radanović i Dragana Mirković.

Međutim, ovogodišnja Gospojina biće posebna i po tome što će u otvorenom amfiteatru koji prima 1.000 gledalaca u 22.avgosta u 20 časova biti prikazan igrano-dokumentarni film "Drava se ne predaje". Ovo će biti jedno od prvih emitovanja filma nakon njegove premijere, čime će sugrađani odati počast svom čuvenom heroju, Aleksandru Beriću, koji je bio rodom iz Novog Bečeja.

Aleksandar Berić bio je jugoslovenski mornarički oficir, poznat kao kapetan bojnog broda "Drava" tokom Aprilskog rata 1941. godine. Rođen 13. avgusta 1906. godine u Novom Bečeju, Berić se istakao hrabrošću kada je njegov brod, napadnut od strane nemačkih aviona, pružio snažan otpor sve do svog potonuća. Poginuo je 12. aprila 1941. godine zajedno sa mnogim članovima svoje posade, a posthumno je proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.

novi-becej-2.jpg
Gospojinski dani 
foto: Gospojinski dani

Film "Drava se ne predaje", istorijska saga o herojstvu posade broda "Drava", snimljen je po scenariju Dragana Spasojevića i u režiji Nikole Lorencina. Ulogu Aleksandra Berića tumači Lazar Đukić, dok glavnu žensku ulogu igra Marija Bergam. Nakon uspešnog prikazivanja na filmskom festivalu u Sopotu, film je premijerno prikazan u Novom Sadu povodom Dana Rečne flotile 19. avgusta, a nekoliko dana kasnije biće prikazanna Gospojini u Novom Bečeju.

novi-becej-1.jpg
Gospojinski dani 
foto: Gospojinski dani

Muziku za film potpisuje Antonije Pušić, a film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Pokrajinske vlade Vojvodine, Grada Novog Sada i lokalnih samouprava Stare Pazove i Novog Bečeja. Produkciju filma "Drava se ne predaje" potpisuju Vojnofilmski centar Zastava film i Krater studio iz Beograda.

Prikazivanjem ovog filma na Gospojini, Novi Bečej će još jednom odati počast Aleksandru Beriću, heroju čija hrabrost i odlučnost ostaju neizbrisiv deo istorije ovog kraja.