PRINC FILIP: Podvig mog čukundede kralja Petra I i način služenja Kruni i narodu su mi večita inspiracija (FOTO)
Foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa

PRINC FILIP: Podvig mog čukundede kralja Petra I i način služenja Kruni i narodu su mi večita inspiracija (FOTO)

Društvo -

Danas je na Oplencu obeleženo 103 godine od smrti najvoljenijeg srpskog kralja Petra I Karađorđevića. Pre državne ceremonije i polaganja venaca na sarkofag blaženopočivšeg Kralja Petra I, u crkvi na Oplencu, zadužbini kralja Petra, služena je Sveta Arhjerejska Liturgija i pomen koji je služio arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan.

"Zajedno sa suprugom Danicom položio sam cveće na grob na najvoljenijeg srpskog Kralja, mog čukundedu Kralja Petra I, koji mi je u mnogo čemu uzor i čiji će me podvig i način služenja Kruni i narodu večito inspirisati" poručio je princ-naslednik Filip Karađorđević.

U okviru državne ceremonije, vence na grob kralja Petra I položili su moj otac, prestolonaslednik Aleksandar, moji rođaci knez Mihailo i kneginja Ljubica, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Nemanja Starović, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opštine Topola, zadužbine kralja Petra I i članovi udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Vladavina Kralja Petra I Karađorđevića bila je obeležena razvitkom građanskog parlamentarizma, brzim privrednim i kulturnim napredovanjem Srbije i spoljnopolitičkom orijentacijom ka saradnji sa Francuskom, Velikom Britanijom i Rusijom. Bio je vrhovni komandant srpske vojske u dva balkanska rata, kojima je Srbija uvećala svoje teritorije, a kralj Petar je ovenčan titulom "Oslobodilac". Za vreme Prvog svetskog rata odlazio je na prve linije fronta, a sa svojom vojskom i narodom povlačio se preko Albanije na Krf. "Čika Pera", kako ga je njegov narod zvao, bio je jedan od najpopularnijih srpskih vladara, upamćen po rodoljublju, hrabrosti, humanosti i, za jednog kralja, neuobičajeno skromnom načinu života. Kralj Petar I bavio se i prevođenjem. Preveo je na srpski delo "O slobodi", engleskog filozofa Džona Stjuarta Mila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track