NA GRANIČNIM PRELAZIMA ČEKA SE I DO 5 SATI, KILOMETARSKE SU KOLONE! U jeku je smena turista, 4 stvari će pomoći da zaobiđete gužve
Foto: screenshot MUP Srbije

NA GRANIČNIM PRELAZIMA ČEKA SE I DO 5 SATI, KILOMETARSKE SU KOLONE! U jeku je smena turista, 4 stvari će pomoći da zaobiđete gužve

Društvo -

Velike gužve na graničnim prelazima zabeležene su prvog dana vikenda, a dodatni razlog za višesatna čekanja je i sezona godišnjih odmora.

Kako je jutros saopšteno, putnička vozila na Horgošu, na izlazu iz zemlje zadržavaju se 300 minuta, na Batrovcima 240, na GP Kelebija i Šid 120 minuta, a na GP Bački Breg 60 minuta.

Batrovci
Batrovcifoto: screenshot MUP Srbije
horgoš
horgošfoto: screenshot MUP Srbije

U jeku je i smena turista koji su se zaputili na more, pa je i zbog toga pojačan intenzitet saobraćaja.

gostun
gostunfoto: screenshot MUP Srbije
preševo
preševofoto: screenshot MUP Srbije

Putnička vozila na Gradini, graničnom prelazu ka Bugarskoj, na ulazu u zemlju čekaju 50 minuta, a na Gostunu, koji se graniči s Crnom Gorom, na izlazu iz zemlje čeka se 45 minuta.

gradina
gradinafoto: screenshot MUP Srbije

Iako mnogi turisti kreću put Grčke, na Preševu zadržavanje za putnička vozila je samo 30 minuta i na ulazu u zemlju i na izlazu iz zemlje.

Autobusi na prelazu Šid na izlazu iz zemlje, čekaju 60 minuta. Teretna vozila se na Horgošu i Batrovcima, na izlazu iz zemlje, zadržavaju 60 minuta. Na naplatnim stanicama nema zadržavanja vozila.

Vozačima je uvek apel da tokom letnje sezone koriste i alternativne pravce i manje prelaze, mada u sezoni vrlo često i tamo bude gužva.

Preporuka AMSS

Zbog visokih temperatura preporučuje se putovanje u ranim jutarnjim i prepodnevnim satima, poručuju iz AMSS.

Ako se ipak odlučite za putovanje u najtoplijem delu dana, preporučuje se da na svakih sat vremena pravite pauzu jer u protivnom postoji opasnost od pregrevanja i otkazivanja nekog od vitalnih delova na vozilu.

Kako da znate kolika je gužva na putevima i granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu četiri stvari, piše Blic.

JP "Putevi Srbije"

Koristiće vam praćenje dnevnih servisnih informacija na sajtu JP “Putevi Srbije”, da bi znali ima li radova na nekim saobraćajnicama, da li su neke privremeno zatvorene i koji su onda alternativni pravci, te da ili ima gužvi na naplatnim stanicama autoputeva, ali i kakve vremenske prilike, od magle do poledice, vas očekuju na pojedinim deonicama.

Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici. Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda. A to može da pridoda nekada i još nekoliko sati čekanja u koloni.

Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu. Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima. Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

Google Maps

Ako u Gugl mapama uključite opciju prikaza intenziteta saobraćaja (traffic) i zumirate na određeni granični prelaz, ili bilo koji drugi deo vaše rute, možete da vidite koliko su duge kolone automobila predstavljene punim crvenim ili bordo linijama.

Obratite pažnju: Važno je da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Ako dođete pred granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, nema polukružnog - osuđeni ste na čekanje. Još jedna važna napomena, opcija "traffic" ne radi u offline modu mape koju ste prethodno preuzeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track