ČARI ZAPADNE SRBIJE: Tu su najlepše planine i jezera, dom najčuvenijeg SRPSKOG VAMPIRA, a noćenje za porodicu već od 3.500 dinara
Foto: Shutterstock

ovo je i srce epskih bitaka i slavnih pobeda

ČARI ZAPADNE SRBIJE: Tu su najlepše planine i jezera, dom najčuvenijeg SRPSKOG VAMPIRA, a noćenje za porodicu već od 3.500 dinara

Društvo -

I za one koji vole da deo odmora provedu na moru i za one koji su skloniji drugačijem vidu uživanja u letnjim danima - odlična opcija da se totalno napune baterije mogao bi biti obilazak zapadne Srbije.

Mokra Gora, Zapadna Srbija
foto: Shutterstock

Priroda oduzima dah. Tu su se smestile planine Tara, Zlatibor, Zlatar, Cer, Gučevo, Maljen, specijalni rezervat Uvac, Ovčarsko-kablarska klisura, koju zbog obilja manastira nazivaju i srpskom Svetom Gorom.

Na tom zapadu se prepliću bogata istorija, neretko ispisana čuvenim bitkama, raznorazne legende, pa i jezive poput onih o najpoznatijem srpskom vampiru Savi Savanoviću, i bogata trpeza, uvek ispunjena domaćim hlebom, pršutom, steljom, sirom i kajmakom, a nazdravlja se ljutom šljivovicom, ali i klekovačom.

Planina Tara
Planina Tarafoto: Z.G.

Ko manje gleda na luksuz, može naći vrlo povoljan privatni smeštaj, pa tako će četvoročlana porodica na Tari u apartmanu zanoćiti za samo 5.000 dinara. Hoteli su, naravno, skuplji, i tamo i na Zlatiboru i Zlataru.

I niz Drinu u vikendicama su početne cene neku paru iznad 5.000 za porodicu pa naviše, sve u zavisnosti šta objekat nudi.

Nije loše da se kao baza odaberu, recimo, Valjevo, Užice, Loznica, Ljubovija, Bajina Bašta ili Čačak, gde se prenoćište može naći za 3.500 za četvoro, i odatle onda obilaziti zaista pregršt interesantnih mesta.

Ovčarsko-kablarska klisura

Ana Brnabić, vidikovac, kamen temeljac, Kablar, Ovčarsko kablarska klisura
foto: RINA

Nalazi se između planina Ovčar i Kablar. Ovde se nalaze čak deset manastira i dva sveta mesta, zbog čega se naziva i srpskom Svetom Gorom. Klisura obiluje i pećinama, među njima se ističe čuvena Turčinovac. Tu je i Ovčar Banja, poznata po lekovitim termalnim izvorima, kao i jezero Međuvršje, pa se može uživati u raznim sportskim aktivnostima - vožnji kajakom, planinarenju, šetnji...

Specijalni rezervat prirode Uvac

Uvac, Reportaža
foto: Zorana Jevtić

Proglašen je za prirodno dobro od izuzetnog značaja. Vode reke Uvac duboko su usekle svoje korito u krečnjačke stene i formirale sužene klisurasto-kanjonske doline sa visokim, strmim krečnjačkim liticama. Prostor je ispunjen i brojnim pećinama kao što su Ušačka, Ledena, Tubića, Bezdana, Baždarska... Dom je beloglavog supa, zaštićenog zakonom, a koji se može pronaći i u kanjonu Trešnjici, uz Drinu.

Jezero Zaovine

Zaovine, Tara, brvnara, priroda, kuća na selu, kućica, kuća
foto: Shutterstock

Jedan od aduta planine Tara. Veštačko je jezero koje, kažu, liči na zmaja u letu. U njemu ima pastrmke, ali i somova, štuke, šarana - ukupno 37 vrsta riba! Neposredno pored brane nalazi se mesto na kome je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku.

Slapovi Sopotnice

Zapadna Srbija, Slapovi Sopotnice
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Zaštićeno prirodno dobro u Sopotnici na padinama planine Jadovnik, između reka Mileševke i Lima. Najviši slap dostiže visinu od oko 25 metara, dok se ostali slapovi kaskadno spuštaju preko stena. U blizini je manastir Mileševa, koji je podigao srpski kralj Stefan Vladislav u prvoj polovini 13. veka i u kojem se nalazi čuvena freska Beli anđeo.

Stopića pećina

Stopića pećina
foto: TO Zlatibor

Stopića pećina je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Zlatibora. To je rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok. Čini je pet celina, bogatih pećinskim nakitom. Vodopad Izvor života visine je 10 metara, a sala sa kadama je duga 30 metara.

Jezero Perućac

jezero Perućac
foto: RINA

Veštačko jezero nastalo gradnjom hidrocentrale na Drini. Samo naselje Perućac je udaljeno oko 13 kilometara od Bajine Bašte. Tu je reka Vrelo, koja važi za jednu od najkraćih reka Evrope, a poznata je i pod nazivom Godina, jer je dugačka 365 metara.

Divčibare

Divčibare
foto: Kurir/S.S.

Nadomak Valjeva na planini Maljen. Kanjon Crne reke posebno privlači turiste. Crkva Svetog Dimitrija i spomen-kosturnica iz čuvene Kolubarske bitke, odigrane u prvim mesecima Velikog rata, značajni su lokaliteti. Crkva je arhitektonski biser i smatra se jednom od najlepših u našoj zemlji.

Gučevo

Zapadna Srbija, Banja Koviljača, Gučevo
foto: Kurir T.Ilić

Bitka koja je gore vođena između srpske vojske i nadmoćnijeg neprijatelja upisana je u vojne anale kao jedna od najkrvavijih, jer su naši i austrougarski soldati bili na samo nekoliko metara u rovovima jedni od drugih. Na vrhu planine iznad Banje Koviljače i danas se mogu videti tranše, a kad se stane pored spomen-kosturnice, pogled puca niz Drinu levo ka Republici Srpskoj, a udesno ka Loznici i Ceru.

Regate na Drini

Drinska regata
foto: RINA

Kad se pomene Drina, osim na njenu lepotu, pomisli se odmah i na regatu. A to je već nešto što je zaista postalo nadaleko čuveno. Druženje na stotinama raznoraznih plovila privlači zaljubljenike u dobar provod da se u julskim i prvim avgustovskim danima nađu upravo u ovima krajevima. Neki tempiraju godišnji odmor ili dolazak sa arbajta iz zapadne Evrope kao bi mogli da prisustvuju po mnogo čemu specifičnoj manifestaciji, koja sobom nosi odličnu zabavu i brojne koncerte. A regata ima više, pa kom koja odgovara - bajinobaštanska, ljubovijska, loznička, Drinski slalom...

Manastiri

Manastir Mileševa
Manastir Mileševafoto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

U zapadnoj Srbiji postoji mnoštvo manastira. Među njima su Tronoša, Mileševa, Pustinja, Lelić, Soko grad, Rača... Svaki na svoj način jedinstven je i svaki na svoj način ostavlja dubok osećaj spokoja svakome ko ih poseti, nebitno da li je pravoslavne ili neke druge vere.

Banje

Banja Badanja
foto: Printscreen/Youtube

Baš kao i brojnost manastira, tako zapadnu Srbiju odlikuje i bogatstvo banjama, čije lekovite vode pomažu u saniranju mnogih bolesti, a rehabilitacioni centri unutar njih dodatno pospešuju zdravlje. Na mapi se lako mogu pronaći Banja Koviljača, Pribojska banja, Banja Badanja, Vrujci...

Mokra Gora

Mokra Gora, Zapadna Srbija
foto: Shutterstock

Mokra Gora živopisno je planinsko selo između Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga, kao i etno-selo Mećavnik ili Drvengrad proslavljenog reditelja Emira Kusturice. Cena vožnje Šarganskom osmicom (Mokra Gora - Šargan Vitasi - Mokra Gora) košta 1.200 dinara za odrasle, a za decu od šest do 14 godina 600. Ulaz u Drvengrad iznosi 300 dinara za odrasle, 200 za decu.

Sirogojno

Zapadna Srbija, Sirogojno
foto: Shutterstock

Na 26 kilometara od turističkog centra Zlatibor smešten je jedini muzej na otvorenom u Srbiji "Staro selo" s Crkvom Svetog Petra i Pavla i brvnarama, koje posetiocima ukazuju kako se nekada živelo, gde su pričane čuvene priče, prenošene s kolena na koleno, koje su prostorije bile namenjene za mladence, kako se sušilo meso, a gde čuvala rakija... Cena karte je 200 dinara, a porodična 500 dinara. Deca do sedam godina ne plaćaju ulaz.

Kućica na Drini

kućica na Drini
foto: Uroš Arsić/Mondo

Još jedno "mesto s razglednice" i simbol Bajine Bašte jeste čuvena kućica na Drini. Postoji parking, tako da se nesmetano možete spustiti do mesta odakle ćete uhvatiti najbolji kadar. Možete se provozati tim delom reke, a iznajmljivanje čamca se kreće od 4.500 do 45.000 dinara, u zavisnosti od onoga što želite i da li angažujete i skipera.

Sabor u Guči

Zapadna Srbija, Guča, Sabor u Guči
foto: Beta/Zarko Tankosic.

Jedna od glavnih atrakcija ovog kraja je Dragačevski sabor trubača u Guči. Ove godine je trajao od 1. do 4. avgusta. Guča je prepoznata kao svetska prestonica trube, a omiljeno je mesto okupljanja ne samo saboraša iz Srbije i regiona već i iz prekookeanskih država.

Spomen-kompleks Kadinjača

Zapadna Srbija, Kadinjača
foto: Shutterstock

Na prevoju između sela Volujac i Zaglavak, ovaj kompleks svedoči o 29. novembru 1941, kada su pripadnici Radničkog bataljona Užičkog partizanskog odreda, kojim je komandovao Andrija Đurović, pružili otpor nemačkim i kvinsliškim trupama koje su se kretale ka prvoj oslobođenoj teritoriji u okupiranoj Evropi, poznatoj kao Užička republika. Svojim žrtvovanjem omogućili su Vrhovnom štabu i partizanskim jedinicama da se povuku iz grada ka Bosni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja