Ono što je uznemirilo javnost proteklih dana je informacija da se oko pedesetoro dece koji sa trenerima borave u hotelu u Krupnju na sportskim pripremama požalilo na stomačne tegobe, povraćanje i dijareju.

Reč je o deci uzrasta od pet do 16 godina i njihovim trenerima, iz Srbije i inostranstva, koji su na sportskim pripremama.

Kako je to moglo da se dogodi i šta je uzrok, voditeljka jutarnjeg programa Redakcija Olja Lazarević razgovarala je sa majkom obolele dece Sandrom Ilić Stanković i sa pedijatrom, dr Sašom Milićevićem.

- Pa, deca su otputovala u petak u 9 sati, u popodnevnim časovima su stigli u Krupanj, imali su razne aktivnosti, treninge. U subotu su za ručak imali krompir paprikaš, da bi uveče za večeru dobili picu, posle čega su otišli malo u šetnju i kada su se vratili u smeštaj, mlađi sin je dobio povraćanje, bol u stomaku, dijareju i požalio se treneru. Zatim su pozvali mog starijeg sina da ide sa njim do ambulante. I onda je u međuvremenu i njemu pozlilo, trener je nekoliko dece odveo u Dom zdravlja Krupanj, nekima je ukazana pomoć i oni su vraćeni u hotelski smeštaj - započela je priču Sandra Ilić Stanković.

sandra-ilic-stankovic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Otkrila je šta se dalje dešavalo te noći.

- Moja dva sina i još četvoro dece je prebačeno u opštu bolnicu Loznica sa težim simptomima. Stigli su oko dva sata tamo, trener nas je pozvao ujutru rekao da su deca u bolnici, da budemo pribrani, da sačekamo 9 sati i vizitu. Međutim, mi smo odmah krenuli tamo, sačekala nas je doktorka koja je bila dežurna, koja je radila od petka uveče i ona nam je saopšteno da je mlađi sin u boljem stanju i da bi možda mogao da izađe, a stariji sin mora da ostane u bolnici zbog jakih bolova u stomaku i da je najverovatnije simptom trovanja. Pustila nas je da ih vidimo, deca su bila iznemogla, stariji sin je kukao, bio je žut, katastrofa.

Kurir televizija "MALO JE ČUDNO DA SU SE SVA DECA ZARAZILA VIRUSOM ISTOG DANA" Pedijatar sumnja da su se mali sportisti OTROVALI HRANOM u Krupnju

Dodala je i da su iz bolnice opozvali doktora sa godišnjeg odmora zbog urgentnosti situacije.

- On je rekao da deca ne mogu da idu kući, da nisu dobro posle njegovog detaljnog pregleda. I onda su ponovo krenula ispitivanja i analize. Urađene su analize na virus i uzeta koprokulture. I nakon toga usledile su infuzije i infuzije, deca su počela da dobijaju temperature. Dvoje dece je zadržano, ostali su da prenoće, zbog izrazito visoke temperature i CRP. Moj mlađi sin je imao 38.2, stariji nije. Sumnjivo mi je što i dalje nisu gotovi rezultati analiza.

Tvrdi da je nemoguće da je u pitanju virus jer njena deca nikad tako nisu reagovala.

- Prosto mi je ovo neverovatno. Jeli su picu sa rendanom salamom. Izvinite, molim vas, hotel za tri zvezdice. Pa krompir paprikaš za malu decu koja su sportisti. Kad sam se sama raspitala kod lekara videla sam dijagnozu gde piše da je intoksikacija.

Pedijatar Saša Milićević sa stručne strane objasnio je šta se najverovatnije dogodilo u Krupnju.

sasa-milicevic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ako veliki broj pacijenata odjednom dobije simptome, nekako više liči na trovanje hranom. Treba imati u vidu da su simptomi virusne infekcije, rotavirus, adenovirus, norovirus, potpuno isti kao i simptomi trovanja hranom. Ali, s obzirom da ovde je jedan značajan broj pacijenata dobio te tegobe, verovatno je neko trovanje. Jer malo bi bilo neuobičajeno da su se oni sad svi zarazili. Treba imati u vidu da postoji inkubacioni period. Znači, kad se neko zarazi virusom, on može istog dana ili sutradan da dobije tegobe. Ali u tolikom broju da se raširi? Jeste, malo bi bilo neobično da su se sad svi oni zarazili prethodnog dana pa su dobili tegobe - smatra Milićević.

Ipak, ostavio je ogradu dok se ne pojave zvanični rezultati ispitivanja.

- Međutim, jedino šta je tu realno i šta će pokazati, to su te analize. Analize koje će pokazati da li je tu bilo slučajno neka salmonela, ešerihija koli... Zavisi kako im je pripremljena hrana, gde je čuvana i isto koliko je jak i imunološki sistem. Ta dijareja i povraćanje su znak organizma da se brani. Neko dete mora da završi u bolnici, da prima infuziju, druga bolje podnesu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija PEDESETORO DECE SA DRAMATIČNIM SIMPTOMIMA NAKON PRIPREMA! Doktor Milićević otkrio: Da li je u pitanju virus ili TROVANJE HRANOM?