Ove tri stvari na srpskim grobljima su iznenadile Ruskinju Aljonu:" Tamo stoje i imena živih osoba..."
Foto: Tik Tok Printscreen

kulturološke razlike

Ove tri stvari na srpskim grobljima su iznenadile Ruskinju Aljonu:" Tamo stoje i imena živih osoba..."

Društvo -

Ruskinja Aljona, koja već neko vreme živi u Srbiji, ispričala je na Tik Toku tri stvari koje su je iznenadile kada su srpska groblja u pitanju.

groblje, cveće, cveće za groblje
foto: Shutterstock

Naime, ona na Tik Toku ima nalog "aljona.strankinja" gde često objavljuje snimke u kojima priča o sličnostima i različitostima srpske i ruske kulture. Ovog puta je ispričala svoje utiske o srpskim grobljima za koja kaže da dosta govore o kulturi jednog naroda.

- Prva stvar koja me je iznenadila su velike porodične grobnice. Čini mi se da u Rusiji tako nešto nisam videla, ali mislim da je veoma važno to da su svi tvoji rođaci na jednom mestu, da možeš da ih posetiš. U Rusiji ponekad moraš da ideš na potpuno različita mesta da bi se brinuo o grobovima - kaže ova simpatična Ruskinja.

Druga stvar koja ju je iznenadila kod nas je što se na nadgrobne ploče stavljaju slike, a ponekad i opis umrle osobe, njegova profesija i slično.

- Videla sam grobnice još iz 18. veka. I to je kao neko porodično stablo. Možeš čak da vidiš kako su izgledali tvoji preci. To je veoma važno - smatra ona.

Ono što ju je takođe iznenadilo bilo je to što je na nekim nadgrobnim pločama upisano ime osobe, iako je još živa.

@aljona.strankinja

Bila sam na srpskom groblju i evo stvari koje su me iznenadile! Šta mislite, da li sam ih ispravno objasnila za sebe? Текст видео на русском: Сербское кладбище! 3 вещи, которые меня удивили! 1. Большие семейные могилы. Очень много человек в одном месте. Мне кажется, в России я такого не видела. Я думаю, это очень важно, что все твои родственники в одном месте и ты можешь их посетить. В России иногда надо ехать в абсолютно разные места, чтобы ухаживать за могилами 2. Фотографии и короткое описание человека (например, его профессия при жизни). Я видела могилы ещё 18 века. Вау! То есть это как родословное древо. Ты можешь даже видеть как выглядели твои родственники! Это очень важно! В России такого практически нет. 3. Место для живого человека. То есть есть дата рождения, черта и пустое место. Если я правильно понимаю, то человек ещё жив, но позаботился о месте на кладбище! Мне кажется, это очень осознанный подход к вопросу смерти. Это заставило и меня задумать об этом. Скажите, правильно я поняла это? Да, удивительно узнавать страну и через такие вещи. Это меня удивило, потому что в России этого нет. Я очень ценю этот опыт, потому что он расширяет мои представления о мире.

♬ оригинальный звук - aljona.strankinja

- Postoje datum rođenja, crta i prazno mesto. Ako sam dobro shvatila, to znači da je osoba još uvek živa, ali je pripremila mesto na groblju. Mislim da je ovo veoma svestan pristup pitanju smrti, koji je i mene naveo da malo razmislim o tome - kaže ova Ruskinja na srpskom i dodaje da je "neverovatno upoznati zemlju na ovaj način":

- Veoma cenim to iskustvo jer ovo proširuje moj pogled na svet - kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track