Ovaj lek može da izazove opasnu reakciju! Lekari u Srbiji dobili hitno obaveštenje, u EU bilo smrtnih ishoda
Foto: Shutterstock

Ovaj lek može da izazove opasnu reakciju! Lekari u Srbiji dobili hitno obaveštenje, u EU bilo smrtnih ishoda

Društvo -

Zdravstvenim radnicima u Srbiji upućeno je pismo o mogućoj pojavi anafilaktičkih reakcija kod pacijenata koji primaju lek u vidu injekcija za lečenje multiple skleroze (MS).

Radi se o leku glatiramer-acetat a pismo su uputile kompanija Actavis d.o.o. Beograd i kompanija Zentiva Pharma d.o.o., nosioci dozvole za njega, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

U pismu se navodi da su moguće pojave anafilaktičkih reakcija mesecima ili godinama nakon početka primene glatiramer-acetata.

- Anafilaktičke reakcije se mogu javiti neposredno nakon primene glatiramer-acetata, čak i mesecima ili godinama nakon početka lečenja. Prijavljeni su i slučajevi sa smrtnim ishodom - navodi se u saopštenju na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Dodaje se da pacijente i/ili negovatelje treba savetovati kako da prepoznaju znake i simptome anafilaktičkih reakcija i da potraže hitnu medicinsku pomoć u slučaju pojave anafilaktičke reakcije.

- Ukoliko se javi anafilaktička reakcija, lečenje glatiramer-acetatom se mora prekinuti - napominje se u pismu.

Glatiramer-acetat indikovan je za lečenje relepasnih oblika multiple skleroze. Odobren je za supkutanu primenu u obliku rastvora za injekciju od 40 mg/ml a injekcija se daje tri puta nedeljeno.

Pregledani dostupni podaci u EU

Da izaziva anafalitične reakcije zaključeno je nakon svih pregleda dostupnih podataka na nivou EU.

U pismu koje je upućeno zdravstvenim radnicima u Srbiji napominje se i da se neki od znakova anafilatičke reakcije mogu preklapati sa simptomima i znakovima reakcija koji se javljaju neposredno nakon primene injekcije, što dovodi do potencijalnog kašnjenja u prepoznavanju anafilatičke reakcije.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:23

ISPOVEST MILOŠA KOJI VEĆ 10 GODINA BOLUJE OD BOLESTI SA 1.000 LICA: Prvo je izgubio vid na levom oku, a onda u se život PREOKRENUO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track