Svi reprezentativci Srbije osvojili medalju na olimpijadi: Informatičari Pavle, Lazar, Petar i Irina doneli 2 srebra i 2 bronze
Foto: Drustvo matematičara Srbije

ponos nacije

Svi reprezentativci Srbije osvojili medalju na olimpijadi: Informatičari Pavle, Lazar, Petar i Irina doneli 2 srebra i 2 bronze

Društvo -

Svi reprezentativci Srbije osvojili su po medalju na prestižnim međunarodnim informatičkim takmičenjima, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

Evropska juniorska informatička olimpijada (European Junior Olympiad in Informatics – EJOI) održana je od 16. do 22. avgusta 2024. godine u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije.

Ova prestižna olimpijada okupila je mlade talente iz različitih zemalja Evrope, koji su se takmičili u rešavanju složenih algoritamskih problema. Četvoročlani tim Srbije postigao je izuzetan uspeh u konkurenciji 98 takmičara iz 26 zemalja, osvojivši dve srebrne i dve bronzane medalje.

Uspešan tim

Pavle Damjanović, učenik Osnovne škole „Nada Popović” iz Kruševca i Lazar Kolundžija, učenik Gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša osvojili su srebrne medalje, dok su Petar Banović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i Irina Stanišić, učenica Osnovne škole „Sveti Sava” iz Kragujevca, osvojili bronzane medalje.

Informatička Olimpijada, 2024., Kišinjev, Moldavija
foto: Drustvo matematičara Srbije

Tokom Evropske juniorske informatičke olimpijade, održana je Juniorska balkanska informatička olimpijada. Tim Srbije ove godine je postigao izuzetan uspeh u konkurenciji 32 takmičara iz osam zemalja. Svi članovi četvoročlanog tima Srbije osvojili su po medalju. Pavle Damjanović, Lazar Kolundžija i Petar Banović osvojili su srebrne medalje, dok je Irina Stanišić osvojila bronzanu medalju.

Ekipa Srbije odabrana je na osnovu niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Informatička Olimpijada, 2024., Kišinjev, Moldavija
foto: Drustvo matematičara Srbije

Vođa ekipe bila je Milica Nastić, OŠ „Andra Savčić”, Valjevo, dok je zamenik vođe bio Ognjen Tešić, Univerzitet u Beogradu, Matematički fakultet.

Čestitke i prijem

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija čestitalo je srpskom timu, koji su činili Pavle Damjanović, Lazar Kolundžija, Petar Banović i Irina Stanišić, koji je na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Kišinjevu osvojio dve srebrne i dve bronzane medalje.

- Ovo je još jedan u nizu zapaženih uspeha naših mladih informatičara na evropskim i svetskim takmičenjima - ocenjeno je u saopštenju ministarstva.

Na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi za devojke koja je održana od 21. do 27. jula ove godine u Nizozemskoj, srpski tim koji su činile Sofija Čebašek, Irina Stanišić, Anja Dožić i Iva Živković, osvojio je takođe četiri medalje i to jednu srebrnu i tri bronzane.

- Ministarstvo i ovom prilikom upućuje iskrene čestitke, izražava poštovanje i zahvalnost članovima oba naša tima, kao i stručnjacima koji su ih pripremali, na postignutim izuzetnim rezultatima - navedeno je u saopštenju uz najavu da će ministarstvo u narednom periodu organizovati svečani prijem za dobitnike medalja na oba prestižna međunarodna takmičenja i tom prilikom nosiocima medalja uručiti posebne darove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track