U nekim gradovima u Srbiji je proglašena vanredna situacija zbog suše, a reke gotovo presušuju, a u više mesta upozoreno je da se voda troši namenski.

Ovim povodom, gost "Pulsa Srbije" na Kurir televiziji bio je Dejan Vladiković, hidrolog.

S obzirom na to da se ova tema spominje sve učestalije, hidrolog je analizirao kakva nas situacija čeka do kraja leta.

Kurir televizija "Sedam godina je kod nas sušni period, a situacija se pogoršava" Vladiković za Kurir o vandrednoj situaciji: Reke gotovo presušuju

- Naša stručnja javnost upozorovava, a to je kod nas prisutno već deset godina, da će usled klimatskih promena biti sve češći periodi suše, a već nekako pokušavamo da se tim promenama prilagodimo. Pre dve godine smo imali gotovo identičnu situaciju sa obustavom transportnog saobraćaja na reci Dunav, a nešto slično se događa i ove godine. Da podsetim, od 2000. godine, vrlo su učestale pojave sa ekstremno visokim i ekstremno niskim vodama, a od 24 godine, sedam godina je bilo izuzetno sušni period - započeo je Vladiković, pa nastavio:

- Ono što je obeshrabrujuće, što mnogi hidrometeorološki modeli uveravaju da će to biti česta pojava i u narednom periodu, čak možda i sa većom frekvencijom. Situcija kod nas nije povoljna, pre tri nedelje smo izneli upozorenje na niske plovidbene nivoe na reci Savi.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija KATASTROFALNA SUŠA UGROZILA POLJOPRIVREDU U SRBIJI! Stručnjaci: Zabeležen pad prinosa i do 50%, kukuruz i soja na najvećem udaru