Ministarstvo dalo novac za uređenje zapuštenih objekata kulture! Selaković: Do sada je izdvajeno 1.657.000.000 dinara
Foto: Ministarstvo kulture

Program "Gradovi u Fokusu"

Ministarstvo dalo novac za uređenje zapuštenih objekata kulture! Selaković: Do sada je izdvajeno 1.657.000.000 dinara

Društvo -

Ministarstar kulture Nikola Selaković potpisao je ugovore sa gradonačelnicima i predsednicima opština koje su na konkursu "Gradovi u fokusu" dobili sredstva za obnovu i rekonstrukciju objekta namenjnih ustanovama kulture, a koji su uglavnom zapušteni i devastirani.

Nikola Selaković
foto: Ministarstvo kulture

- Pre nešto manje od mesec dana bilo je prvih 14 gradova i opština, danas je to drugih 14 gradova i opština, a ove godine smo ukupno izdvojili 350 miliona dinara za 47 projekata - itskao je ministar:

- Imajući u vidu da su dve lokane samouprave odustale, to znači da imamo još 18 gradova i opština za koje ćemo sačekati da završe neophodne procedure kako bismo potpisili ugovore.

Podsetio je da je program "Gradovi u fokusu" započet na inicijativu tadašnjeg premijera a danšnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je 2016. godine država počela da pokazuje znake ekonomskog oporavka.

Nikola Selaković
foto: Ministarstvo kulture

- Tada se krenulo sa ulaganjem i u kulturu. Do sada je izdvajeno 1.657.000.000 dinara. U mnogim opštinama i gradovima renovirani su centri za kulturu, narodne biblioteke, bioskopi, kao i parterna uređenja oko nekih važnih objekata, uređeni spomenički kompleksi... Promenjeni su krovovi, stolarija, objekti učinjeni energetskim efikasnim, ugrađeni novi sistemi za hlađenje i grejanje, a negde nastali i potpuni novi objekti kulturne infrastukture.

Nikola Selaković
foto: Ministarstvo kulture

Ovoga puta je za 14 gradova i optina izdvojeno 125 miliona dinara. Paraćin će da gradi nov muzej staklarstva, u Mionici, u danima kada se navršava 110 godina od početka Prvog svetskog rata, nastavlja se ulagenje u spomen-kuću vojvode Živojina Mišića i muzej Kolubarske bitke.

Nikola Selaković
foto: Ministarstvo kulture

- U Bajinoj Bašti se ulaže u Kuću ćirilice. Uveren sam da ćemo, ako Bajina Bašta to bude želela i ispunila zakonom propisane uslove, biti u prilici da otvorimo i Muzej ćirilice.

Potpisan je i ugovor između Ministarstva kulture i opština Tutin, Osečina, Vrnjačka Banja, Svrljig, Ćićevac, Ruma, Nova Varoš, Arilje, Kosjerić i Grad Leskovac.

1 / 5 Foto: Ministarstvo kulture

- Hoću posebno da istaknem opštinu Despotovac, kao jedan od fantastičnih primera onoga šta mogu zajednički da učine opština i republika! Zašto Despotovac? Počeo je 2016. sam da sređuje Centar za kulturu "Sveti Stefan Lazarević despot srpski", 2019. se priključila Republika. Ko je bio u Despotovcu pre desetak godina mogao je da vidi da je iz gledališta glavne sale izraslo ogromno drvo koje probilo i krov! Tu se sada nalazi jedna od najlepših sala centara za kulturu u čitavoj Srbiji - istakao je ministar kulture Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track