"Krvna slika krene na bolje, pa posle dva dana padne" Mina iz Loznice još bije bitku za ozdravljenje, evo kako joj možemo pomoći
Foto: Privatna arhiva

"Krvna slika krene na bolje, pa posle dva dana padne" Mina iz Loznice još bije bitku za ozdravljenje, evo kako joj možemo pomoći

Društvo -

Krajem oktobra prošle godine osamnaestogodišnjoj Mini Perišić iz Loznice dijagnostikovana je aplastična anemija i za lečenje joj je bila potrebna transplantacija matičnim ćelijama. Obavljena je početkom februara ove godine, ali nije dala očekivane rezultate pa mlada Lozničanka i dalje bije bitku da pobedi bolest.

Mina Perišić
foto: Privatna arhiva

- Nažalost, nije onako kako smo se nadali i očekivali, nastupile su komplikacije, krvna slika joj malo krene na bolje pa posle dva dana padne, Mina ima stalne transfuzije krvi i trombocita - objašnjava njen otac Slobodan.

Mladi donor dao je matičnih ćelija više nego što treba, deo je bio za svaki slučaj zamrznut, pa je Mina primila pre tri i po meseca i taj ‘’višak’’, ali nema napretka, priča devojčicin otac.

- Mina je izgubila na kilaži, sada je počela venski da se dohranjuje, rekli su i da joj donosimo da jede kako bi se popravila i dobila je nekoliko kilograma. Transplantacija nije dala očekivane efekte. Naši lekari se konsultuju sa kolegama u inostranstvu, kažu im da su primenili i dali sve što su imali, sve je urađeno pa se razmišlja o drugoj transplantaciji. Međutim, Mina je sada fizički slaba, treba da se najpre što više popravi. Postoji donor koji se javio i za prvu transplantaciju, a u opticaju je i da to bude njen brat koji se sa njom poklapa oko 40 odsto. Cilj je da se Mina što više oporavi, da može podneti dalje korake - priča otac.

Mina Perišić
foto: Privatna arhiva

Kaže da se Mina dobro drži i hrabro bori iako situacije nije laka, posebno za mladu osobu.

- Njena doktorka kaže da od Mine nije srela psihički jačeg pacijenta, posebno spram njenih godina. Svi su oduševljeni zbog njene snage i volje. Ima pacijenata koji posle nekog vremena odustanu, neće terapije, a naša Mina je borac. Lekari kažu da je 70 osto izlečenja u ovoj bolesti zavisi od snage psihe čoveka, a ona se dobro drži. Tu smo da joj pomognemo, da se na kraju zajedno radujemo kad savlada bolest - kaže otac.

Sa suprugom Milojkom boravi u Beogradu jer njihova blizina Mini mnogo znači, ali je problem što sada Slobodan ne može da radi, a troškovi smeštaja nisu mali. Jedva su uspeli da nađu "stan na dan", objašnjava da svi iznajmljuju stanove najmanje na šest meseci i traže plaćanje unapred.

- Lečenje pokriva nadležni Fond, ali imamo ostale troškove. Imali smo pre transplantacije podršku sugrađana, to nam je mnogo značilo, ali je i potrošeno. Nekako se snalazimo, ne znamo koliko će sve ovo trajati, ali znamo da je cilj Minino ozdravljenje. To je važnije od svega – rekao je on.

Mina Perišić
foto: Privatna arhiva

Lozničani su od prvog dana uz Minu. KUD "Karadžić" organizovalo je krajem januara za njihovu dugogodišnju članicu prvog folklornog ansambla i vokalnu solistkinju, humanitarni koncert. Prodato je tri puta više ulaznica od broja mesta u Vukovom domu kulture, održan je humanitarni turnir u malom fudbalu u UFK "Lagator" sa tridesetak ekipa, a njeni školski drugovi iz Srednje ekonomske škole, organizovali su "Bazar za Minu". Mini je podrška ponovo potrebna kako bi se što pre vratila zavičaju i nastavila da troši mladost kako priliči njenim godinama.

Ko želi da pomognu mladoj Lozničanki, može to učiniti i uplatom na broj tekućeg računa: 200-0000134525886-79 kod Banke Poštanska štedionica, a očekuje se da Lozničani reaguju novim akcijama podrške.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track