"Sin kamenom iz mora dodirnuo ćerku, noga joj sad izgleda ovako": Bezazlena igra izazvala dramu na plaži, a evo šta je bio uzrok
Foto: Printscreen, Shutterstock

"Sin kamenom iz mora dodirnuo ćerku, noga joj sad izgleda ovako": Bezazlena igra izazvala dramu na plaži, a evo šta je bio uzrok

Društvo -

- Sin je izvadio neki kamen iz mora na Tasosu na kome su kaze bili neki "korali ili alge" kako on kaže i time dodirnuo ćerku. To joj je ostalo na koži i kad ga je skinula, krenulo je da peče. Trenutno izgleda ovako. Neki savet o čemu se radi? - glasio je post zabrinutog roditelja koji je danas objavljen u grupi Grčka info.

Uskoro je stigao odgovor o čemu je reč: na kamenu je bila zalepljena anemona (vlasulja), ili morska sasa, koja ima sposobnost da izazove takvu vrstu manjih opekotina.

More
foto: Printscreen

Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza, navodi se. - Plikove koje je nanela anemona isprati isključivo morskom vodom (da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži), dok u slučaju većeg bola treba staviti ledenu oblogu (kockice leda uvijene u krpu). U najbližoj apoteci kupite neku od krema za ovakve situacije - farmaceut će vam dati preporuku koju kremu je najbolje da uzmete. Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50) - stoji u snimku sa savetima.

Dalje se dodaje da, ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta). - Poželjno je za svaki slučaj posetiti lekara, a ukoliko je opečena površina veća od raširenog dlana ili simptomi ne prolaze, obratite se lekaru obavezno - savet je onima koji dođu u kontakt sa ovom životinjom.

Kurir.rs/Grčka info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track