Da li roditelji mogu biti pravno kažnjeni za reči koje su izgovorili u afektu? Psiholog i advokat analiziraju suđenje Blažića!
Foto: Kurir Televizija, Petar Aleksić

kurir televizija

Da li roditelji mogu biti pravno kažnjeni za reči koje su izgovorili u afektu? Psiholog i advokat analiziraju suđenje Blažića!

Društvo -

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu optuženi za masovno ubistvo u selima kod Mladenovca, Uroš Blažić i njegov otac, izneli su odbrane.

Kada je uveden u sudnicu, svi roditelji su se rasplakali. Kasnije, tokom suđenja, u besu, roditelji su upućivali teške reči optuženom.

Specijalni sud, Suđenje Uroš Blažić, Uroš Blažić
foto: Petar Aleksić

Gosti "Pulsa Srbije" koji su diskutovali o krvnoj osveti, bili su Radiša Roskić, advokat i dr Marija Katanić, psihijatar.

S obzirom na reči roditelja, Roskić je odgonetnuo da li oni mogu biti pravno sankcionisani.

- Zbog izgovorenih reči, ukoliko nisu ispunjeni drugi neophodni elementi krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, ne mogu. Postoji jedno istraživanje u kojem su švedski psihijatri pokušali da naprave nomenklaturu intenziteta bola. To istraživanje rezultiralo saznanjem da je najjača tuga i najjači bol vezan za gubitak deteta, a zatim idu neke ostale kategorije, razvod braka, gubitak posla itd. Kakva je bol ljudi koji su u ovom masovnom zločinu, u ovom masovnom ubistvu izgubili svoju decu, to mi kojima se, hvala Bogu, tako nešto nije dogodilo, ne možemo ni da zamislimo. Kako se takva bol može da verbalizuje, pa sigurno na mnogo načina i sigurno nijedan od tih načina nije ni malo prijatan - započeo je Roskić, pa nastavio:

- Da li bi se ovde radilo o krvnoj osveti, morali bismo duboko da promislimo. Krvna osveta je relikt jednog prošlog vremena. Tačno je, međutim, da se taj fenomen zadržao u nekim kulturama, u nekim etničkim grupama i dan danas. Primer, u Albaniji, na Kosovu i Metohiji, među albanskim življem u severnoj Makedoniji, ima ga ponegde u Crnoj Gori i tako dalje. Krvna osveta kao krivično pravni pojam nije definisana. Dakle, ne možemo govoriti o postojanju krivičnog dela krvna osveta, ali možemo govoriti, članom 114 krivičnog zakonika je predviđeno krivično delo teško ubistvo, i u stavu prvom u tački petoj je definisano da je teško ubistvo, ubistvo iz koristoljublja radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog dela iz bezobzirne osvete u koju bismo mogli svrstati i ubistvo ovog tipa. Dakle, ubistvo koje liči na ubistvo iz krvne osvete ili, kaže zakonodavac, iz drugih niskih pobuda.

04:11

Da li roditelji mogu biti pravno kažnjeni za reči koje su izgovorili u afektu? Psiholog i advokat analiziraju suđenje Blažića!

Katanić je analizirala šta sve roditelji, kojima je prisutna takva bol, mogu sve da izgovore kada vide optuženog:

- Nezavisno od bilo kakve predispozicije ličnosti, taj stresor gubitka deteta je najveći stresor koji postoji za bilo koju osobu. Međutim, osoba, kako da kažem, ako je pitanje šta sve može izgovoriti u afektu, može izgovoriti bilo šta, jer afekat je jedna burna, vehementna, jedna intenzivna reakcija kratkog trajanja koja može imati razne ishode. Dakle, u tom trenutku kod osobe mogu biti poremećene sve psihičke funkcije i afekat može delovati na sve psihičke funkcije, jer on i u prevodu znači jarost, čuvstvenost, uzbuđenost, dakle, sama ta reč. To nije isto što je emocija, jer emocija je jedno trajno osjećanje koje ima jedan kao kontinum trajanja, a ovo je naglo nastajanje, neobuzdano, gde osoba zapravo ne vlada svojim emocijama. U tom trenutku se zaista može izgovoriti bilo šta.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:06

USMRTIO NAM JE SINA, PRETIO ĆERKI, I DALJE SE BAHATI Roditelji Ivana Jovičina pred suđenje: Malo je i 100 godina da dobije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track