"Sve oko nas je rudarstvo, asfalt, kamen, beton..." Rudarski inženjer o projektu Jadar: Zaustavljanje toga bi bilo pogubno
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"Sve oko nas je rudarstvo, asfalt, kamen, beton..." Rudarski inženjer o projektu Jadar: Zaustavljanje toga bi bilo pogubno

Društvo -

Da li je građanima svakim danom situacija oko kopanja litijuma sve jasnija ili su još više zbunjeni? Osnovno pitanje je da li se jadarit može eksploatisati uz minimalan uticaj na životnu sredinu.

Gost "Pulsa Srbije" koji je analizirao ovu temu, bio je Stjepan Mitrović, rudarski inženjer.

- Apsolutno, ceo život se bavim rudarstvom i apsolutno, kao rudarski inženjer, tvrdim da se eksploatacija jadarita ruda, te njegova prerada, se može raditi na veoma zdrav i bezbedan način. Posebna garancija stoji iza toga. Dolazeći ovde u vaš grad, u Beograd i u bilo koji grad vidim rudarstvo, nigde bez rudarstva, od skupštine koja je pokrivena bakrom, od svih tih fasada, od kamena, od betona, asfalta, od vaših studija ovde vidimo da je to sve rudarstvo. Fatalizacija, politizacija, zaustavljanje rudarstva ovog zemlje bi bilo jako pogubno. Ja garantujem da se rudarstvo može obaviti na održiv način, poštujući sve etičke kodekse, na održiv način kao i sve, kao i poljoprivreda, kao i industrija, kao i saobraćaj.

02:05

Sve oko nas je rudarstvo, asfalt, kamen, beton... Rudarski inženjer o projektu Jadar: Zaustavljanje toga bi bilo pogubno

A ko bi kontrolisao ceo ovaj projekat kopanja litijuma? Dakle, ko bi garantovao da bezbedno može da se to...

- Pratim malo trendove oko rudnika u Jadru i vidim u principu da se provlači tamo u svim primedbama u stvari nepoverenje u instituciji. A ništa ne radimo da te institucije izgradimo, da je ojačamo. Sve ovo što se dešavalo zadnjih dana je u stvari slabljenje institucija. Mi kao građani Srbije smo obavezni da jačamo naše institucije, da ih gradimo, da budemo patriote, da volimo svoju zemlju. Nije patriotizam nabiti šajkaču i torbicu i doći ovde i protestovati rušiti ovaj grad, praviti nerede, zatvarati ulice, pruge, puteve, mostove. Patriotizam je voliti svoju zemlju, boriti se za nju znanjem, zalaganjem, hrabrošću, obrazovanjem.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

13:35

Stručnjaci o iskovanje jadarita i proteste: LITIJUM ZAHTEVA OZBILJAN DIJALOG, MOGUĆNOSTI SU VELIKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track