Nije ni meteor! Obrt u misteriji: Da ne poverujete šta je bila užarena lopta na noćnom nebu iznad Srbije (foto, video)
Foto: Printscreen Instagram

napokon utvrđeno šta je "užarilo" nebo

Nije ni meteor! Obrt u misteriji: Da ne poverujete šta je bila užarena lopta na noćnom nebu iznad Srbije (foto, video)

Društvo -

U nedelju je u večernjim časovima odjeknula vest da je nebo iznad Srbije preleteo meteor.

Ljudi širom Srbije videli su tu fascinantnu pojavu i u neverici se pitali o čemu je reč. Spekulacija je bilo mnogo, međutim sad je napokon utvrđeno šta je to što je "užarilo" nebo.

Tokom jučerašnjeg dana, čak je i Međunarodno udruženje za meteore izdalo saopštenje o događaju koji se preksinoć desio iznad Srbije.

1 / 4 Foto: Printscreen Instagram

Kako se može videti, kretao se od severozapada prema jugoistoku, a preko našeg područja nastavio je put ka Bugarskoj.

Iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" rekli su da se meteori odlikuju veoma velikom brzinom i da traju znatno kraće i sagore vrlo brzo.

- Kako je jučerašnja pojava trajala znatno duže, moguće da su u u pitanju ostaci pada nekog satelita. Oni su se kretali znatno manjom brzinom, zbog čega je ova pojava duže potrajala, dok su ostaci sagorevali kroz atmosferu - rekli su iz "Ruđera Boškovića".

Čak su i pojedini astronomi sumnjali da je reč o svemirskom otpadu (uglavnom delovi svemirskih letelica ili satelita koji se odbacuju). Međutim sada je napokon razjašnjeno!

Na osnovu praćenja, ustanovljeno da je objekat zapravo bio nefunkcionalni Starlink satelit Elona Maska lansiran 29. januara 2020. godine. Sada je ušao bez kontrole u atmosferu.

Mask, iako je bio aktivan na Iksu gde se redovno oglašava, još naizgled nije komentarisao ništa o ovome.

Treba napomenuti da nakon skoro 60 godina svemirskih aktivnosti i preko 5.500 lansiranja, oko 23.000 objekata prečnika većeg od 10 centimetara kruži oko Zemlje, formirajući "oblak" krhotina u kom su nekadašnje rakete, fragmenti satelita koji ostaju u orbiti nakon raznih eksplozija, celi sateliti koji dolaze kraj njihovih operativnih ciklusa...

Već u narednim danima očekuje se da će još neaktivnih satelita ući u atmosferu Zemlje, ali je pitanje da li će i građani Srbije to ponovo moći da vide i da isprate golim okom.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

05:14

SVET ĆE ZADRŽATI DAH 13. APRILA 2029! Astronom upozorio: Apofis će ući u Zemjino unutrašnje dvorište, VIDEĆEMO GA SVOJIM OČIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track