Voda u hotelu "Grand" u Krupnju, u kojem je pre deset dana 78 dece imalo ozbiljne stomačne probleme, ne da nije za piće, već je neupotrebljiva za bilo koju upotrebu, pa i pranje ruku i zuba!

Ovo pokazuju analize koje je Zavod za javno zdravlje (ZJZ) Šabac u ponedeljak dostavio zaštitniku građana Zoranu Pašaliću. U izveštaju Zavoda, u koji je Kurir imao uvid, navodi se da je uzorak, uzet sa slavine u kuhinji, higijenski neispravan.

3.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna arhiva

- Radi se o masovnoj mikrobiološkoj kontaminaciji u kojoj postoji veliko odstupanje ukupnog broja bakterija, kao i broja koliformnih bakterija. Pored toga, postoji masovno zagađenje bakterijama indikatorima fekalnog zagađenja i uslovno patogenom, veoma rezistentnom bakterijom (Pseudomonas aeruginosa). Voda je neupotrebljiva za bilo kakvu upotrebu - navodi se i dodaje da "mikrobiološki nalaz nije ni približan nalazu gradskog vodovoda u Krupnju, koji je pod redovnim nadzorom".

Higijenski neispravan je i uzorak uzet sa slavine na hidroforu, gde je "identifikovano prisustvo blago povišene koncentracije gvožđa, nitrata i izmenjene je boje".

Nije bilo nadzora

Hotel nije prijavio različite izvore snabdevanja vodom

Predstavnici hotela "Grand" u Krupnju prvo su davali informaciju da poseduju jedan bunar koji koriste kao alternativno vodosnabdevanje, a naknadnim istraživanjem utvrđeno je da postoje tri bunara koje hotel koristi za vodosnabdevanje, navodi se, takođe, u izveštaju.

- Utvrđeno je da bunari nisu pogodni za snabdevanje vodom za piće jer se u njih cevima vraća voda iz sistema, što utiče na kvalitet vode. Poseban problem predstavlja to što se koristi ista instalacija bez obzira na to da li je puštena voda iz sopstvenih bunara ili iz vodovodnog sistema. Uprava hotela nikada nije prijavila da koristi različite izvore snabdevanja vodom, niti je ta voda pre bila pod nadzorom.

- Odstupanje koncentracije nitrata može da predstavlja rizik po zdravlje male dece. Mikrobiološki, u vodi je utvrđeno prisustvo bakterija indikatora fekalnog zagađenja. Voda nije za piće i ne može se koristiti za pripremu hrane i održavanja lične higijene.

Na osnovu dosadašnjih ispitivanja, republička sanitarna inspekcija naložila zatvaranje objekta.

screenshot-167756764273h.jpg
Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, kaže za Kurir da, "ako se radi o masovnoj kontaminaciji, to znači da je sadržaj kanalizacije, odnosno stolice iz septičkih jama, dospeo u sistem vodosnabdevanja". I mala količina takve vode može, kaže, dovesti do razbolevanja dece.

- Ako je tako veliko zagađenje, onda i pranje zuba može biti dovoljno da se dete razboli. Takva voda eventualno može da se koristi ako je prokuvana, ali je bez termičke obrade opasna - kazao je Radovanović.

55.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna arhiva

Iako u Zavodu nisu decidirano naveli šta je uzrok zdravstvenih tegoba kod dece, roditelji mališana veruju da su se deca razbolela koristeći vodu za pranje ruku, zuba i tuširanje.

- Deca nisu bila obaveštena da se voda ne sme koristiti ni u kakve svrhe. Treneru je samo, veče pre nego što su deca pošla, rečeno da voda nije za piće, a sada se ispostavilo da nije ni za higijenu, ni za tuširanje, pranje zuba - da je totalno neispravna. Deca sigurno nisu pila vodu sa česme, ali su, s obzirom na to da im niko nije rekao, prala ruke i održavala higijenu - kaže za Kurir Aleksandra Četnik, majka dečaka od 12 godina, koji se, takođe, razboleo.

M. T., majka dečaka od devet i 13 godina, koji su takođe bili tamo, tvrdi da roditelji nisu bili svesni da je voda toliko loša.

Vlasnik hotela "Grand"

U pitanju je virus, nije problem voda

Petar Knežević, vlasnik hotela "Grand", insistira u razgovoru za Kurir da voda nije bila uzrok zdravstvenih problema kod dece, već je to, kako on tvrdi, virus.

- Rezultate hrane, vode, brisa ima Zavod za javno zdravlje. Kada su uzeli uzorak vode, našli su da ni tehnička ni gradska voda nisu u potpunosti ispravne. Voda nije bila za piće zbog čega je i obezbeđena flaširana voda. Utvrđeno je zbog čega su kod dece nastali zdravstveni problemi - u pitanju je noro virus koji je izolovan kod jednog deteta koje je bilo primljeno u Tiršovu, kao i kod jednog deteta iz bolnice u Loznici.

- Kada sam, po pozivu trenera, stigla u hotel po decu i stvari, videla sam na recepciji papir na kojem je pisalo da voda nije za piće. Međutim, nisu istakli da nije ni za tehničku upotrebu. Prala sam ruke tom vodom, a onda sam u putu grickala štapiće i posle nekoliko dana, takođe, imala iste simptome kao deca, samo blaže - kaže i dodaje da je to sumnjivo, kao i da je zanima kojom su vodom deci prali voće i koju su koristili za kuvanje.

42.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna arhiva

U izveštaju Zavoda se, između ostalog, navodi i da je neispravan bris escajga i staklene šolje za piće, ali da "zbog malog odstupanja ukupnog broja bakterija nije identifikovano prisustvo patogenih bakterija".

Navodi se i da su rezultati ispitivanja od dece uzetih stolica na viruse (roto, adeno i noro virusi) negativni, da u koprokulturama nisu nađene bakterije salmonela i šigela, a mikrobiološko ispitivanje namirnica životinjskog porekla pokazalo je da su svi uzorci ispravni.

Podsetimo, u noći između 17. i 18. avgusta 78 dece, koje je boravilo u hotelu "Grand" u Krupnju, imalo je jaku dijareju i povraćanje, a neki od njih su primljeni i u bolnicu u Loznici.

Gosti hotela su bila deca iz škole fudbala Spartanac iz Opova, uzrasta od šest do 13 godina, kao i deca koja su došla na stonoteniserski kamp.