(MAPA) Detaljna prognoza za naredni period! Grmljavinske oluje, pa tropska vrelina: Oluje i u letovalištima - evo šta nas sve čeka
Foto: Shutterstock, Printscreen/vremeradar

(MAPA) Detaljna prognoza za naredni period! Grmljavinske oluje, pa tropska vrelina: Oluje i u letovalištima - evo šta nas sve čeka

Društvo -

I ove sedmice u Srbiji će se zadržati tropske temperature. Prema najavama meteorologa, vrelo će biti sve do 7. septembra, a čeka nas i pakleni početak školske godine. Ipak, u naredna tri dana biće padavina, ali će one nažalost ponovo zaobići severni deo Srbije.

Kako pojašnjava meteorolog amater Ivan Ristić, pljuskovi se ponovo očekuju u naredna tri dana. Kiše neće biti u svim delovima Srbije, jer se visinski ciklon premešta sa istoka na jug, te će padavinama biti pogođeni pretežno jugozapad, jug i jugoistok zemlje.

"Najviše padavina nas očekuje u jugozapadnoj, južnoj i jugoistočnoj Srbiji. Biće pogođena cela ta donja polovina zemlje, a visinski ciklon se spušta sve južnije. U subotu će se spustiti u Severnu Makedoniju i Grčku", pojašnjava sagovornik.

Kako će se pljuskovi kretati po Srbiji

Meteorolog amater Ivan Ristić objavio je i mape koje prognoziraju kako će se pljuskovi kretati po Srbiji u naredna tri dana. Prema njegovim prognozama, najviše padavina biće u popodnevnim časovima, tokom četvrtka. Kako se visinski ciklon bude premeštao, tako će biti i manje uslova za pljuskove u Srbiji.

vreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Pljuskovi u četvrtak

Prema mapama Ivana Ristića, sutra će u Srbiji biti najviše padavina, iako će ceo severni deo Srbije ostati suv, uključujući i Beograd.

Padavine se očekuju već oko podneva, pa sve do večernjih časova.

Pljuskovi će prvo zahvatiti jugozapadni deo Srbije, te će pljuskova biti i u Užicu, Bajinoj Bašti, na Zlatiboru, Novom Pazaru, pa sve do Kosova i Metohije.

vreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Najjače padavine zahvatiće područje oko Niša i Kruševca.

Pljuskova će biti i na jugoistoku - u Pirotu, Zaječaru, Boru, Vranju...

Najjači udar pljuskova oko 18 sati premestiće se na Kosovo i Metohiju.

Pljuskovi u petak

Već u petak, pljuskovi će u Srbiji biti razuđeniji. U popodnevnim časovima zahvatiće krajnji jugoistok, jugozapad i jug Srbije.

Kako se vidi na mapi, plava boja manje je intenzivna nego prethodnog dana, što znači da će i kiša biti slabija.

Najjače padavine očekuju se na KiM i u okolini Pirota.

Padavine će se tokom popodneva premeštati iz smera istoka ka jugu, ali će i tokom dana slabiti.

vreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Pljuskovi se u subotu "sele" u Grčku

U subotu će prema Ristićevim mapama biti najmanje kiše.

Padavina će biti samo na krajnjem jugu Srbije, a tokom poslepodneva u potpunosti će se premestiti ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Kako navodi naš sagovornik, kako će se pljuskovi premeštati ka jugu, tako će biti više uslova za kišu u Grčkoj, gde boravi veliki broj naših turista.

vreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

"Visinski ciklon spustiće se u Grčku. Turisti treba da budu na oprezu. Tačno je da neće biti toliko jak, ali može da izazove pojavu pijavica, tako da neka se pripaze", poručio je Ristić.

Najobilnije padavine očekuju se u petak u poslepodnevnim satima i u subotu, kada će se i visinski ciklon najviše spustiti ka jugu, odnosno Grčkoj.

Kako dodaje, kiše u Grčkoj biće u omiljenim letovalištima Srba:

  • Solun
  • Halkidiki
  • Tasos
  • Atina
  • Peloponez
vreme
foto: Printscreen/vremeradar.rs

Tropski početak školske godine, pa pravo osveženje

Prva nedelja septembra donosi nam tropsko vreme. Nakon toga, temperatura će biti u postepenom padu, pa tek oko 7. septembra možemo da očekujemo osetno prijatnije vreme sa temperaturama ispod 30 stepeni.

"Imaćemo tropski početak školske godine. Od subote je stabilizacija i prestanak padavina, temperature će ići od 32 do 36 stepeni. Tek oko 7. septembra možemo da očekujemo da temperatura padne ispod 30 stepeni", pojašnjava Ristić i dodaje da je ovo prvi put tokom celog leta da mape za prikaz temperatura prikazuju Srbiju u beloj boji, što znači da imamo temperaturne normale.

Celo leto, Srbija je bila u jarko crvenoj, pa čak i ljubičastoj boji sa ekstremno visokim temperaturama za ovo područje.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track